Man die husky levend begroef mag weer hond van rechter

Een dierenbeul uit Muntendam, die in het voorjaar van 2015 zijn Husky op een gruwelijke wijze heeft gedood, mag van de rechter onder begeleiding van de reclassering weer een hond nemen. De man (61) wil nu een Duitse herder.

De lafbek wordt nog tot eind september door de reclassering begeleid. De rechter is van mening dat het een goed idee is om de laatste maanden van dit toezicht te gebruiken om te kijken of de man niet opnieuw in de fout gaat met de hond.

Tiewraps en duct-tape
De Muntendammer werd in september 2017 veroordeeld voor het doden van zijn husky , hij moest een taakstraf van 100 uur uitvoere en kreeg daarbij een voorwaardelijke celstraf van een maand voor ernstige dierenmishandeling. De man woonde ten tijde van het misdrijf in Veendam.

De dierenbeul bond de poten van zijn husky met tiewraps vast en  plakte zijn snuit dicht met duct-tape. Hij schopte de hond in de buik en sloeg het arme dier tegen de muur van de schuur. Het dier is zwaar gewond begraven terwijl het dier vermoedelijk nog leefde.

Naast de taakstraf kreeg de man een een proeftijd opgelegd waarin hij geen dieren mocht houden. Er werd een uitzondering gemaakt voor de kanarie die de man in zijn bezit had.

Hele leven een hond gehad
De proeftijd is tussentijds verlengd tot september 2021. Daarna is hij vrij om sowieso weer andere dieren dan zijn kanarie te houden. Zijn wens om weer een hond te hebben is groot, zei hij tegen de rechter. De man vertelde aan de rechter dat hij zijn hele leven herders heeft gehad en nu de grote wens had om weer een herder te hebben. De rechter antwoordde de dierenbeul; 'Dat moeten wij dan [nu alvast] maar doen, dan kunt u onder toezicht nog even oefenen', zei de rechter. 'U moet dan controles toestaan. En gaat het niet goed, dan is het einde oefening.'