Mooie wereldtitelstrijd op slalom sluit WK alpineskiŽn af

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo is het wereldkampioenschap alpineskiën weer afgesloten. Op de laatste dag kwamen de mannen in actie om te strijden om de wereldtitel op de slalom, wat in de warme Dolomieten voor een fraaie strijd zorgde.

De eerste run leverde een wat verrassende stand op: de Oostenrijker Adrian Pertl was de snelste, de jonge Italiaan Alex Vinatzer volgde op 0,14 seconden. Ook de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,16) en de Zweed Kristoffer Jakobsen (+0,18) zaten er nog bovenop, met daarachter favorieten als de Fransman Clement Noël (+0,34), Henrik Kristoffersen uit Noorwegen (+0,38), Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,41) en de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,57).

Namens België deed Armand Marchant het bijzonder goed: hij noteerde op 0,89 seconden de twaalfde tijd en dat gaf flink wat hoop voor een mooie prestatie. In de tweede run wordt doorgaans de top-30 omgedraaid, maar vanwege het warme weer besloot men om dit keer de top-15 om te draaien. De Amerikaan Luke Winters mocht die run openen, Marchant zou als vierde naar beneden mogen, een significant voordeel op een alsmaar slechter wordende piste.

Winters haalde de finish in run twee niet, de Kroaat Istok Rodes pakte de leiding en passeerde de Oostenrijker Michael Matt. Marchant ging goed naar beneden, maar leverde wel twee plekken in, Stefan Hadalin kwam ook niet aan de tijd van Rodes en de Amerikaan Jett Seymour haalde net als zijn landgenoot de finish niet. Daniel Yule was 0,14 seconden sneller en dus pakte de Zwitser met nog acht man te gaan de leiding.

Schwarz was prima op weg, maar maakte een fout en haalde de finish niet, Pinturault verloor vervolgens twee plekken. Kristoffersen ging indrukwekkend hard naar beneden en pakte met 0,76 seconden de leiding, waarmee hij gelijk een mogelijke gooi deed naar de medailles. Noël was aanvankelijk lekker onderweg, maar met de finish langzaamaan in zicht ging de Fransman in de fout, waarmee hij gelijk kansloos was voor een redelijke tijd.

Zoals zo vaak dit seizoen ging Jakobsen vanuit een uitstekende positie in de fout, ook hij finishte niet. Foss-Solevaag stortte zich naar beneden en verzekerde zich van een medaille door met 0,46 seconden plek één te pakken. Vinatzer gooide het weg door op een dikke seconde twee plekken in te leveren, waarna het aan Pertl was. De Oostenrijker kon zijn stunt niet helemaal completeren, maar op 0,21 seconden pakte hij wel het zilver en dus is Foss-Solevaag de nieuwe wereldkampioen, met Kristoffersen op plek drie.