Kijk terug: 14.00 uur persconferentie COVID-19 aanpak, avondklok vrijstellingen

Aankomende zaterdag of zondag gaat de avondklok in als het parlement akkoord gaat: tussen 20.30 uur en 04.30 uur mag men niet zonder geldige reden buiten zijn. De avondklok gaat waarschijnlijk tot 9 februari gelden, tot het einde van het huidige pakket coronamaatregelen. Tijdens de persconferentie van vanmiddag door Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen meerdere verzwaringen van de huidige coronamaatregelen worden afgekondigd. Zo meldt RTL Nieuws.

Update 16.45 uur: Tijdens de persconferentie zijn meer bijzonderheden over de mogelijke invoer Avondklok vrijgegeven. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

 • In geval van een calamiteit;
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
 • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Meer uitleg van de Rijksoverheid over de aangescherpte maatregelen worden genoemd in:
Overzicht van de aangescherpte maatregelen een ander artikel geplaatst.

Eerdere berichtgeving:

Gisteravond is het voorstel van een avondklok besproken door minister Grapperhaus met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, morgenochtend neemt het kabinet de beslissing.

Vanmorgen vroeg is de ministeriële crisiscommissie bijeen gekomen, hierin zitten de ministers die het meest zijn betrokken bij de aanpak van de COVID-19 crisis. Daarna zal waarschijnlijk rond 14.00 uur, een persconferentie worden gegeven. Oorspronkelijk zou dit 13.00 uur zijn.

Tijdens de persconferentie worden de volgende aanpassingen van de coronamaatregelen verwacht:

 • Avondklok vanaf komende vrijdag, van 20.30 uur tot 04.30 uur
 • Een dringend advies om maximaal één persoon op bezoek te laten komen (is nu twee personen)
 • Het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart gaat van 100 naar 50 personen
 • Er komt een vliegverbod van en naar Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk
 • Er is gekeken naar een mogelijkheid om het reizen in ons land verder te beperken, zoals dat momenteel in Duitsland wordt gedaan, dit bleek niet haalbaar te zijn. Wellicht wordt er nog een dringender oproep aan werkgevers gedaan om werknemers zoveel mogelijk te laten "thuiswerken

Zie ook: COVID-19: morgen om 13.00 uur persconferentie, avondklok wordt voorbereid

De huidige coronamaatregelen worden aangepast vanwege de sterke opmars van de Britse COVID-19 variant. Dit lijkt mee te vallen als men de daling in de besmettingen ziet, dat is echter schijn.

In bovenstaande tweet ziet men de grafieken (Ernst Kuipers- Landelijk Netwerk Acute Zorg) waar men de te verwachten wijziging in groei ziet afgebeeld. De zeer snelle groei van de Britse COVID-19 variant en de daling van het aantal "niet-Britse" COVID-19 besmettingen. Bij elkaar opgeteld lijkt er een enorme derde golf van besmettingen op ons af te komen, die door de verzwaringen van vandaag moet worden ingeperkt.