COVID-19: morgen om 13.00 uur persconferentie, avondklok wordt voorbereid
Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag houden coronaminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een persconferentie.
Update 22.20 uur: Na afloop van het Veiligheidsberaad blijkt dat de voorzitters van de veiligheidsregio’s met een aantal vragen blijven zitten over de eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet morgen besluit die maatregel toch in te zetten, moeten er niet teveel uitzonderingen worden gemaakt zodat het duidelijk is voor iedereen volgens voorzitter Bruls. Een eventuele invoering van een avondklok moet 'zo strak mogelijk' geregeld worden, met zo weinig mogelijk uitzonderingen. Technisch gezien kan de maatregel worden uitgevoerd.
Update 18.10 uur: Het ziet er naar uit dat het kabinet serieus voorbereidingen treft voor een avondklok die zou gaan gelden tot 9 februari.
Volgens ingewijden zou de avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's nachts gaan gelden, maar die tijdstippen staan nog niet vast. Omdat werkgevers en andere instanties de tijd moeten krijgen voor het treffen van voorbereidingen zou de avondklok op zijn vroegst pas vrijdag in kunnen gaan. Alleen met een werkgeversverklaring, waaruit duidelijk wordt dat je tijdens de avondklok op straat bent vanwege woon-werkverkeer, mag je je op de openbare weg begeven. Er komen modelverklaringen die een werkgever kan invullen beschikbaar op rijksoverheid.nl.
Op marktplaats wordt al naarstig gezocht naar jassen van "Thuisbezorgd" maar zonder relevante werkgeversverklaring is het zinloos om zo'n jas te dragen om tijdens de avondklok op straat te kunnen zijn.
Bronnen noemen een boete van 95 euro voor mensen die zonder geldige reden zich op straat bevinden. Er zal worden gehandhaafd op straat, er zullen geen wegversperringen of iets dergelijks worden geplaatst op de openbare weg.
Een andere maatregel waar over wordt nagedacht is het verder inperken van bezoek aan huis, momenteel mag men twee mensen per dag op bezoek krijgen, dat kan worden teruggebracht naar één persoon per dag..
Verdere inperkingen van het vliegverkeer zullen ook tot de mogelijkheden horen. Men verwacht dat minder mensen gaan reizen met het vliegtuig als, naast de verplichte PCR-test, ook een sneltest wordt ingevoerd voor iemand die naar Nederland vliegt vanuit een hoogrisicogebied. Volgens de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dit momenteel de gehele wereld. Nu geldt de sneltestregel al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid Afrika.
Het kabinet hoopt dat door het nemen van extra coronamaatregelen de basisscholen op 9 februari als eerste weer open kunnen. Daarvoor moeten de besmettingscijfers nog flink naar beneden.
Het Veiligheidsberaad gaat vanavond in overleg met burgemeesters over invoering van de avondklok. Ook zij zijn kritisch over de maatregel, en hebben het Outbreak Management Team om extra argumentatie verzocht.
Het kabinet heeft morgenochtend vanaf 09.00 uur nog een overleg om de laatste knopen over de strengere coronamaatregelen door te hakken. Om de avondklok in te voeren zal het kabinet een beroep doen op de nog ongebruikte noodtoestandwet, daarvoor hoeft niet de noodtoestand te worden uitgeroepen.
Eerdere berichtgeving:
De Jonge verwijst naar het advies van het OMT over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus, die zo’n 30 procent besmettelijker is. De verwachting is dat deze mutant volgende maand de helft van de besmettingen beslaat. 'Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen'. Meer hierover in Dagblad van het Noorden.
Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten. https://t.co/LSXS4fQyoX
— Dagblad v/h Noorden (@dvhn_nl) January 19, 2021