Hooggerechtshof VS verwerpt rechtszaak Texas tegen verkiezingsuitslag

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een rechtszaak nietig verklaard die door Texas was aangespannen om de stemresultaten van de presidentsverkiezingen van 3 november in vier staten ongeldig te verklaren. Het is opnieuw een nederlaag die de zittende president Donald Trump te verduren heeft gekregen in zijn juridische strijd om de overwinning van de komende president Joe Biden onderuit te halen. Meer hierover in het AD.

Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Texas niet in de positie is om de stemresultaten ongeldig te verklaren ‘Texas heeft geen kenbaar juridisch belang getoond in de manier waarop een andere staat zijn verkiezingen houdt’, zo meldt het bevel.

Trump steunde, uiteraard, de claim van Texas. Hij twitterde eerder deze week dat dit ‘de grote zaak’ was, die hem de overwinning zou gaan bezorgen. Ook vlak voor de zitting van vrijdag, twitterde Trump nog: ‘Als het Hooggerechtshof grote Wijsheid en Moed toont, wint het Amerikaanse Volk misschien de belangrijkste zaak ooit en zal ons verkiezingsproces weer gerespecteerd worden!’

Sinds zijn verkiezingsnederlaag heeft Trump bijna onophoudelijk aangegeven dat Biden zijn winst enkel door verkiezingsfraude zijn overwinning heeft behaald. Trump is inmiddels tientallen rechtszaken aangegaan om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden in zijn voordeel, maar hij heeft geen enkele rechtzaak kunnen winnen.

Maandag wordt er door de 538 leden van het kiescollege (Electorial College) gestemd op de kandidaat die in haar of zijn staat heeft gewonnen. Na deze stemming is de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen onomkeerbaar en officieel: 232 stemmen voor Donald Trump en 306 stemmen voor winnaar Joe Biden.