Glühweinverkoop nu ook in Utrecht 'verboten'

Werd er eerder al in Amsterdam stennis geschopt over de verkoop van glaasjes glühwein door de plaatselijke horeca, donderdag is de handhaving in het dorpse Utrecht met de welbekende banhamer bij diverse horeca-gelegenheden langsgeweest.

De geplande verkoop van glühwein kan komend weekend maar beter geen doorgang vinden, zo meldde de pseudodiender. Horecaondernemer Rien van den Hoek, van café De Zaak, hoorde de boodschap met verbazing aan.

"Ze kwamen gistermiddag langs bij De Zaak, en bij andere ondernemers in de binnenstad. Er werd ons verteld dat er komend weekend gehandhaafd gaat worden over de verkoop van take-away glühwein", aldus Van den Hoek vrijdag. "In de eerste instantie dacht ik dat de handhaving te maken had met het feit dat er buiten geen alcohol genuttigd wordt, maar meestal is dat rondom de feestdagen niet zo’n probleem."

Maar nee, dat was het niet. Het zou namelijk wel eens te druk in de stad kunnen worden, met al die vermaledijde glühweinverkoop. "Pff, alsof heel Nederland naar Utrecht komt om een glas glühwein te drinken? Tuurlijk, ophopingen zijn natuurlijk niet de bedoeling, maar de meeste mensen halen een klein glaasje en slenteren dan vervolgens lekker verder", vertelt de ondernemer zijn ervaringen.

Rijen bij supermarkt
"Bij de coffeeshops en supermarkten staan ze in rijen van zestig man, niét bij ons. Denken ze nou echt dat de verkoop van zo’n bekertje glühwein het verschil gaat maken? Dit is geen vetpot, we doen het puur voor ‘erbij’, zodat onze werknemers ook een beetje gezellig bezig kunnen zijn en contact kunnen houden met de gasten."

In de politiek is in ieder geval ook met verbazing gereageerd op wat niet anders dan 'horeca-pesten' genoemd kan worden. Tess Maarling, van de plaatselijke VVD stelde al vragen in de gemeenteraad.

"In de afgelopen weken werd het verkoop gedoogd. Waarom mag dit ineens niet meer en kán het teruggedraaid worden? Dat wil ik weten”, vertelt het raadslid. "Tuurlijk, het is vaker wat te druk in de binnenstad, daar kun je zeker iets tegen doen. Maar om dan te roepen dat dat komt door de glühwein, dat vind ik raar."

Een woordvoerder van de gemeente reageerde resoluut. "Het is in de openbare ruimte gewoon niet toegestaan alcohol te nuttigen. Als je bekertjes glühwein verkoopt, gaat dat tegen die wet in. Dat is anders dan wanneer je een pakket verkoopt dat mensen mee naar huis nemen."