Japanse MotoGP-droom spat uiteen in Aragon, WK-strijd blijft spannend

De Grand Prix van Teruel in de MotoGP is iets minder spectaculair geworden dan de geweldige race van vorige week, ook verreden op het asfalt van Motorland Aragon. Er zat wel het nodige drama in, vooral in het begin van de race.

De verrassende Takaaki Nakagami vertrok als eerste Japanner sinds 2004 vanaf poleposition, met Franco Morbidelli en Alex Rins naast zich en Maverick Viñales, Johann Zarco en WK-leider Fabio Quartararo erachter. In het achterveld gingen de Australiër Brad Binder en Jack Miller, beiden al goed voor een overwinning dit jaar, gezamenlijk het grind in.

Nakagami vertrok ijzersterk, maar het duurde niet lang: de druk leek de Japanner teveel te worden en na een paar bochten gleed hij zonder verdere aanleiding onderuit. Morbidelli startte geweldig en pakte na het wegglijden van Nakagami de leiding over, voor Rins, Zarco, Viñales en de nummer twee in het WK, Joan Mir.

Morbidelli had het tempo er lekker in zitten, alleen Rins kon een beetje volgen. Zarco hield knap stand op de Ducati, met Mir en Alez Marquez in zijn nek en dan weer een gat naar een door Viñales aangevoerde groep. Met tien ronden te gaan kwam er een einde aan het heerlijke momentum dat Marquez de afgelopen tijd had: hij eindigde in het grind, als laatste coureur die dit jaar elke ronde had gereden.

Voorin reed Morbidelli zich langzaam los van Rins, die teamgenoot en WK-leider Mir achter zich aan kreeg. Zarco reed nog altijd keurig vierde op zijn oude Ducati, voor Pol Espargaro, Miguel Oliveira, Viñales en Quartararo, die duelleerde met WK-concurrent Andrea Dovizioso. De Italiaan ging daarbij in de fout en zag Aleix Espargaro, Iker Lecuona en Cal Crutchlow langszij komen.

Pol Espargaro reed zch drie ronden voor het einde langs Zarco, broer Aleix Espargaro viel uit: zijn Aprilia gaf de geest. Morbidelli's tweede overwinning kwam niet meer in gevaar, Rins schreef er een tweede plek bij na de zege van vorige week en Mir verstevigde zijn WK-leiding met een derde plek, voor Espargaro, Zarco, Oliveira, Viñales, Quartararo, Lecuona en pas op plek dertien Dovizioso.