Bertens onderuit op Roland Garros, tiener vernedert Halep

Voor Kiki Bertens zit Roland Garros er na een week op. De als vijfde geplaatste Nederlandse was in de achtste finales niet opgewassen tegen de Italiaanse verrassing Martina Trevisan (WTA-159).

Bertens begon uiterst matig en leverde twee van haar eerste drie servicegames in, wat een 1-5 achterstand opleverde. Ze knokte zich met een dubbele rebreak wel terug, maar gaf de set op haar eigen service alsnog weg.

Ook set twee begon niet best, maar een 0-3 achterstand wist Bertens toch goed te maken. Op 3-3 liet ze drie breakkansen liggen, waarna ze zelf gebroken werd, terug kon breken en vervolgens op eigen service de wedstrijd uit handen gaf: 4-6, 4-6.

Het beslissende matchpoint - de derde op rij voor Trevisan - was overigens een zure voor Bertens: ze leek ook het derde matchpoint weg te werken met een perfect geplaatste backhand, maar de lob van Trevisan - die Bertens liet gaan - kwam precíes op de lijn terecht.

De nummer één van de plaatsingslijst, Simona Halep, kreeg een heuse vernedering om de oren. De Roemeense werd het volgende slachtoffer van dé speelster van het toernooi, de 19-jarige Poolse Iga Swiatek (WTA-53).

Toptalent Swiatek haalde vorig jaar de achtste finales al en doet het nu nog een beetje beter. Ze liet bijzonder weinig heel van Halep en na nog geen vijf kwartier stond ze met de grootste zege uit haar loopbaan op zak weer in de kleedkamer: 6-1, 6-2.

Update 22.15 uur
Elina Svitolina (3) plaatste zich wél voor de laatste acht. De Oekraïnse had aan een ruim uur genoeg om de Française Caroline Garcia (WTA-45) met 6-1, 6-3 naar huis te sturen.

Nadia Podoroska's droom leeft ook nog altijd. De 23-jarige Argentijnse qualifier, 131e op de wereldranglijst, leek er tegen de Tsjechische dubbelspecialiste Barbora Krejcikova (WTA-117) aan te gaan, maar draaide het helemaal om en haalde in haar tweede Grand Slam-toernooi ooit de kwartfinales: 2-6, 6-2, 6-3.