COVID-19: Landelijk mondkapjesadvies, 3302 nieuwe besmettingen en 13 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3302 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 120.845 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 48 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.758 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6406 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Update 17.30 uur:
Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimten vanaf nu een mondkapje te dragen, het advies geldt per direct.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Gisteren pleitten regeringspartij D66 en een aantal oppositiepartijen al voor meer eenduidigheid en in het Kamerdebat van vandaag sloten de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en anderen zich daarbij aan. Premier Rutte wil het voorlopig laten bij een dringend advies; vooralsnog gaat een verplichting hem te ver.