FIFA wil switchen van nationale elftallen in bepaalde gevallen toestaan

De FIFA wil de regelgeving voor het switchen tussen nationale ploegen versoepelen. Zo mogen voetballers tot 21 jaar binnenkort drie officiële wedstrijden spelen – inclusief kwalificatieduels voor eindtoernooien – en daarna alsnog een andere keuze maken. Het voorstel zal ter tafel komen op het aankomende FIFA-congres.

Spelers met een dubbele nationaliteit worden vaak op jonge leeftijd worden vastgelegd door bonden. Ze worden geselecteerd en doen een minuutje mee. Eenmaal gespeeld voor het hoogste nationale elftal van een bond, is er geen optie meer om te switchen. In de praktijk blijkt echter regelmatig dat een speler toch niet goed genoeg is, maar dan kan hij niet meer overstappen.

Dit betekent dat bijvoorbeeld Mohammed Ihattaren (18), die nu heeft gekozen voor het Nederlands elftal, straks kan terugkomen op zijn beslissing als blijkt dat hij in Oranje geen basisspeler wordt. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Anwar El Ghazi (25). De aanvaller van Aston Villa speelde in 2015 twee interlands en was toen twintig jaar oud. El Ghazi viel vervolgens af en raakte buiten beeld voor het Nederlands elftal. Dankzij de nieuwe regelgeving zou hij straks in theorie toch nog voor Marokko kunnen uitkomen.

Er worden wel enkele voorwaarden gesteld. Kom je op een eindtoernooi uit voor een land, dan is de keuze definitief. Ook moet er minstens drie jaar zitten tussen de interland voor het ene land en het debuut voor het nieuwe land.

Achter de schermen is twee jaar gewerkt om deze transfers voor internationals mogelijk te maken. Het voorstel komt in stemming tijdens het FIFA-jaarcongres, dat op 18 september digitaal zal plaatsvinden. Het voorstel wordt waarschijnlijk met een grote meerderheid aangenomen.