Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten

Gaat Fox Sports bij Ziggo op zwart? Dat behoort tot de mogelijkheiden. De strijd tussen VodafoneZiggo en Disney om de Eredivisie uit te zenden wordt harder. Het huidige contract tussen Ziggo en Disney (de eigenaar van Fox Sports) loopt op 31 juli af en een nieuwe overeenkomst lijkt ver weg. Ziggo is niet van plan om aan de financiële eisen van Disney te voldoen. De eisen zijn volgens het kabelbedrijf te hoog. Groot twistpunt: de Eredivisiebelasting

Ritchy Drost, financieel directeur van VodafoneZiggo, voert de druk op. Drost laat in de Telegraaf weten dat het pittige onderhandelingen zijn en dat het nu de verkeerde kant op dreigt te gaan.  

Het grootste twistpunt bij de onderhandelingen is het feit dat Ziggo bij de nieuwe overeenkomst voor de doorgifte van FOX Sports moet betalen voor iedere klant die van het kabelnetwerk gebruik maakt. Dus ook als een klant totaal niet geïnteresseerd is in voetbal dan moet voor deze klant toch een hoge afdracht aan Disney betaald te worden. In de volksmond is dit ook wel de Eredivisiebelasting genoemd. Ziggo wil alleen voor klanten die daadwerkelijk een FOX Sports-abonnement kopen een afdracht aan Disney betalen. Het gat in de onderhandeling tussen beide partijen is dus extreem groot. Leveranciers zoals KPN en T-Mobile betalen wel de Eredivisiebelasting. KPN en andere kabelboeren betalen twee euro per aansluiting aan Disney om Fox Sports te mogen uitzenden, ongeacht of de klant er een voetbalpakket bij heeft genomen. Ziggo heeft altijd geweigerd dit nieuwe contract te ondertekenen.  

Volgens TotaalTV zou VodafoneZiggo met die nieuwe overeenkomst ruim honderd miljoen euro per jaar kwijt zijn om Fox Sports uit te mogen uitzenden. Een bedrag dat waarschijnlijk niet terug te verdienen is. Het zou dus zo kunnen zijn dat de 3,9 miljoen huishoudens die aangesloten zijn bij Ziggo per 1 augustus geen Fox Sports meer kunnen ontvangen. Aan de andere kant kan Disney niet zonder de afdracht van Ziggo om FOX Sports als betaalzender financieel gezond te laten uitzenden met de huidige uitzendrechtendeal met de Eredivisie CV. Beide partijen dus wel tot elkaar veroordeeld. Er is nog tijd voor een nieuwe deal.  

Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten (Pro Shots / Marcel van Dorst)