Brand op voormalige kerncentrale Dodewaard onder controle

Bij de voormalige kerncentrale in Dodewaard is een zeer grote brand uitgebroken. "Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid woedt brand op het dak en daar liggen mogelijk gasflessen", zo schrijft Omroep Gelderland. De brand is mogelijk ontstaan na werkzaamheden.

"We verzoeken mensen op de dijk om ruimte voor ons te maken. Mensen moeten er weg", aldus Iwan Jacobs van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid tegenover Omroep Gelderland.

De centrale is in 1997 buiten bedrijf gesteld en zal in 2045 afgebroken worden. Alle splijtstof is na het stilleggen van de centrale afgevoerd. Daarna is de centrale veilig ingesloten, dat wil zeggen dat de overgebleven radioactiviteit hermetisch ingesloten is.

Update 15.35 uur:

De brand is inmiddels onder controle. "De nucleaire installatie is NIET bij de brand betrokken geweest. Er zijn GEEN gevaarlijke stoffen vrijgekomen (behalve 'normale' rook). Nablussen kan nog even duren, houd daarom afstand van de locatie", zo laat de veiligheidsregio via Twitter weten.