Seriefapper krijgt half jaar voorwaardelijk: 'Kon het niet laten'

Een 44-jarige Australiër heeft een half jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Beveiliger Benjamin Moran stond tussen januari 2015 en begin dit jaar ruim dertig keer in het openbaar aan z'n leuter te trekken, tot hij in januari op heterdaad werd betrapt.

Moran werd opgepakt en werkte verder keurig mee met de politie. Zo kruiste hij op een plattegrond van Brisbane allerlei plekken aan waar hij de handkar aan had geslingerd, waarna de politie die kaart deelde met het publiek. Dat leverde uiteindelijk 33 aanklachten op van mensen die hem hadden zien staan, soms naakt, soms 'een beetje bloot'.

De beste man werd uiteraard psychologisch onderzocht en daaruit bleek dat het hem puur op het exhibitionsme gericht was, fysiek contact met toekijkende vrouwen was zeker niet zijn bedoeling. In de aanklacht wordt hij een seriële bevrediger genoemd, een op sensatie beluste man die het niet kon laten, iets wat Moran met de nodige schaamte toegaf.

De rechter noemt het een verzachtende omstandigheid dat Moran altijd veel moeite deed om zijn derde been wel enigszins buiten het zicht af te stellen. "Vrijwel altijd stond je achter een boom of een constructie, en begon je nadat je even tevoorschijn kwam", aldus rechter Belinda Merrin. De dader stond altijd met een hoed en bril op te sjorren, waarbij hij ook de bedrijfsnaam op zijn busje afplakte.

Het feit dat er geen enkel fysiek contact is geweest met de vrouwen, en dat hij daar ook geen poging toe deed, heeft ervoor gezorgd dat Moran weg is gekomen met een half jaar voorwaardelijk. Hij heeft een proeftijd van twee jaar, als hij hem in die periode niet in de broek kan houden moet hij alsnog de bak in.