Antarctica wordt vruchtbaar gepoept

Tijd voor een poeptopic! Pinguïns en zeeolifanten schijten in Antarctica de hele boel onder...en dat blijkt bijzonder goed nieuws. Hun uitwerpselen zijn zeer rijk aan voedingsstoffen, zo blijkt uit een onderzoek van de VU, en de bemesting strekt zich meer dan een kilometer buiten de kolonie uit.

De onderzoekers besloten een kijkje te nemen op Antarctica, iedereen is immers van jongs af aan benieuwd naar de effecten van zeeolifantenpoep op de biodiversiteit. Het werd een uitdaging, want heel toegankelijk is het allemaal niet, en ze besloten zich door de kolonies heen te bewegen om de grond en (korst)mossen te bestuderen.

Wat bleek? "Pinguïns en zeeolifanten brengen lokaal zeer grote hoeveelheden stikstof vanuit zee het land op", aldus leider Stef Bokhorst. Daardoor wordt de grond bijzonder vruchtbaar en dat is goed voor de biodiversiteit. De poep verdampt deels als ammoniak, dat wordt het binnenland ingeblazen en daar wordt het opgenomen door de vegetatie.

(Korst)mossen groeien zo als een tierelier en dat ondersteunt dan weer diertjes als springstaarten, mijten en nematoden, legt Bokhorst uit, inclusief een goed voorbeeld: "In graslanden in de VS of Europa kun je er zo'n vijftig- tot honderdduizend per vierkante meter vinden, hier zijn dat er miljoenen."

Een volledig rapport is te vinden op de website van Current Biology, hier om precies te zijn.