Deutsche Bahn komt met snellere treinverbinding richting Berlijn

De Deutsche Bahn (DB) komt met een nieuwe, snellere treinverbinding tussen Berlijn en Amsterdam. Als het aan de Duitse staatssecretaris van verkeer ligt, komt de nieuwe verbinding er in 2023.

Voor de nieuwe verbinding is DB een overeenkomst aangegaan met de Spaanse fabrikant Talgo. Er zijn nu eerst 23 treinen besteld voor een slordige 550 miljoen euro. Uiteindelijk komen er maximaal honderd nieuwe locomotieven en rijtuigen bij voor DB. De nieuwe trein gaat ECx heten.

De nieuwe trein zal comfortabeler en sneller zijn dan de intercity die nu tussen de steden rijdt. De reistijd tussen Amsterdam en Berlijn zal naar verwachting met een halfuur worden verkort. Ook voor minder-validen wordt de trein een stuk toegankelijker. De ingangen van de nieuwe rijtuigen zitten namelijk op gelijke hoogte met het perron. Het comfort in de trein zelf gaat er ook op vooruit. Zo komt er aan boord een restaurant en is er meer plek voor bagage. DB belooft de reiziger 'ICE-comfort'.

De NS had eerder de wens uitgesproken een nieuwe, snelle verbinding met Berlijn vanaf 2020 te laten rijden. Maar vanuit Duitsland kwam weerstand. De trein zou dan op minder Duitse stations moeten stoppen en daar was men niet enthousiast over. Daarnaast zou er te weinig worden geïnvesteerd door DB. Dat laatste probleem lijkt nu te zijn overbrugd.

Naast de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn, komt de nieuwe ECx ook te rijden tussen Köln en Oberstdorf.