Invoeren éénmalig inchecken OV te duur

Reizigers in het openbaar vervoer kunnen voorlopig niet met één enkel systeem inchecken bij verschillende vervoersbedrijven, omdat het invoeren van zo'n systeem te duur is. Dat schrijft staatssecreatris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het invoeren van een eenduidig systeem zou 90 miljoen euro meer kosten dan het zal opleveren. Om die reden zullen reizigers voorlopig nog moeten in- en uitchecken als ze gebruik maken van meerdere vervoersaanbieders.

In- en uitchecken
Reizigers vergeten regelmatig in- of uit te checken, vaak ook tijdens het overstappen. Wel blijkt dat er steeds minder fouten worden gemaakt met de ov-chipkaart. Sinds 2017 zijn er ten opzichte van 2012 zo'n 50 procent minder fouten gemaakt met in- of uitchecken.

Volgens de staatssecretaris komt dat onder andere door het sluiten van de poortjes op stations. Volgens Van Veldhoven is er in de in de toekomst kans dat het toch mogelijk is om enkelvoudig in- en uit te checken, bijvoorbeeld door te betalen via een app.

Invoeren éénmalig inchecken OV te duur   (Foto: FOK!)
Invoeren éénmalig inchecken OV te duur (Foto: FOK!)