Australian Open: nieuwe generatie in de kwartfinales

In Melbourne is de Australian Open in volle gang. Inmiddels zijn alle kwartfinalisten bij de heren en dames bekend, wat betekent dat het voor ons tijd is voor een overzicht van de laatste acht, te beginnen met de heren.

Novak Djokovic (1) - Kei Nishikori (8)
Djokovic won het toernooi al zes keer en stond in zijn eerste vier partijen twee sets af: één tegen Denis Shapovalov en één tegen Daniil Medvedev. Mitchell Krueger en Jo-Wilfried Tsonga gingen in straight sets voor de Servische bijl. Nishikori haalde drie keer eerder de kwartfinales in Melbourne, maar daar strandde het telkens. Na vijfsetters tegen Kamil Majchrzak, Ivo Karlovic en Pablo Carreño Busta en drie sets tegen João Sousa moet de Japanner tegen Djokovic zien te stunten om zijn eerste halve finale in Melbourne te halen.

Milos Raonic (16) - Lucas Pouille (28)
Servicekanon Raonic stond in 2016 in de halve finales en in het jaar ervoor en erna in de kwartfinales. Met Nick Kyrgios, Stan Wawrinka en Alexander Zverev in zijn eerste vier partijen had niemand een moeilijker loting dan de Canadees, toch verloor hij welgeteld één set - ook Pierre-Hugues Herbert was geen partij. Pouille kwam alleen op Wimbledon en de US Open één keer tot de laatste acht, maar zeges op Mikhail Kukushkin, Maximilian Marterer, Alex Popyrin en Borna Coric hebben hem nu ook in Melbourne zover kunnen brengen.

Raonic speelt vooralsnog geweldig (Pro Shots/Action Images)
Raonic speelt vooralsnog geweldig (Pro Shots/Action Images)

Roberto Bautista Agut (22) - Stefanos Tsitsipas (14)
Bautista Agut staat voor het eerst in zijn loopbaan in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi en dat heeft hij dik verdiend. Hij maakte mogelijk een einde aan Andy Murray's carrière, klopte John Millman en was vervolgens toppers Karen Khachanov (10) en Marin Cilic (6) de baas. Ook voor de pas 20-jarige Tsitsipas wordt het een unicum, sterker nog: het is Griekenland's beste resultaat in het mannentennis ooit. Na zijn zeges op Matteo Berrettini, Viktor Troicki en Nikoloz Basilashvili mepte de pas 20-jarige niemand minder dan Roger Federer naar huis in vier zware sets.

Frances Tiafoe - Rafael Nadal (2)
Ook de 21-jarige Amerikaan Tiafoe staat voor het eerst bij de laatste acht op een Grand Slam-toernooi. Prajnesh Gunneswaran en wereldtopper Kevin Anderson moesten eraan geloven, waarna Andrea Seppi en Grigor Dimitrov de sjaak waren tegen het toptalent. Nadal won in 2009 en is vooralsnog uitstekend bezig, hoewel de thuisfans wat minder gelukkig zijn. Met James Duckworth, Matthew Ebden en Alex de Minaur schakelde hij drie Aussie's in straight sets uit, waarna ook Tomas Berdych geen set kon pakken tegen de Spaanse hardhitter.

Tsitsipas boekte een wellicht historische overwinning op Federer (Pro Shots/Action Images)
Tsitsipas boekte een wellicht historische overwinning op Federer (Pro Shots/Action Images)