ChristenUnie blijft wegkijken van homohuwelijk

Zaterdag heeft de politieke partij ChristenUnie (CU) zich nogmaals afgewend van het homohuwelijk. Er komt voorlopig geen erkenning van deze, door het overgrote deel van Nederland geaccepteerde, huwelijksvorm.

Een voorstel tot acceptatie werd gedaan door een aantal jonge en ruimdenkende CU-leden, die geen conflict zien in een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en de leer van God. Indien het voorstel zou worden aangenomen, zou erkenning van het homohuwelijk in de oprichtingsdocumenten van de CU opgenomen worden. Iets wat partijvoorzitter Piet Adema absoluut niet zag zitten en het overgrote deel van de CU-leden dus ook niet.

"Als ideaal zien we het huwelijk tussen man en vrouw", aldus Adema, sinds 2013 partijvoorzitter van de christelijke partij. "Het zou een principiële koerswijziging zijn."

Toch lijkt de partij zich bewust van enige verandering. In 2007 moest het Wageningse raadslid Monique Heger nog opstappen omdat ze samenwoonde met een vrouw. In het  voorjaar van 2018 maakte ze haar terugkeer bij de partij en Heger is nu het enige raadslid voor de ChristenUnie in Wageningen.