Nederland begint succesvol aan EK veldrijden

Nederland is zondag goed begonnen aan het Europees kampioenschap veldrijden in Rosmalen. Pim Ronhaar won goud bij de junioren. Bij de vrouwen onder 23-jaar was het volledige podium oranje. Favoriete Ceylin del Carmen Alvarado won de wedstrijd. Inge van der Heijden en Fleur Nagengast werden tweede en derde.

Na de start nam Witse Meeussen de leiding, zes renners waaronder Ronhaar wisten bij de Belg aan te sluiten. Na twintig minuten wedstrijd ging Ronhaar alleen in de aanval. Door zijn hoge tempo kon alleen Meeussen enigszins in de buurt blijven. Bij het ingaan van de laatste ronde had de 17-jarige Nederlander achttien seconden voorsprong. Meeussen werd tweede. Het brons werd gewonnen door Thibau Nys, zoon van voormalig veldrijder Sven Nys.

Vooraf aan de wedstrijd was Alvarado favoriet voor de titel bij de vrouwen onder 23-jaar. De 20-jarige Rotterdamse maakte die rol volledig waar. Al vroeg in de wedstrijd ging ze in de aanval. Ronde na ronde werd haar voorsprong groter. In de slotronde was de voorsprong op eerste achtervolgster Van der Heijden een halve minuut. De Brabantse veroverde het zilver. De strijd voor de derde plaats tussen Nagengast en de Tsjechische Czeczinkarova werd gewonnen door de Nederlandse. Naast het oranje podium was de top tien ook oranje gekleurd: Puck Pieterse (5e), Yara Kastelijn (6e) en Aniek van Alphen (8e).

De wedstrijd voor de mannen onder 23-jaar was een prooi voor de Brit Tom Pidcock. Eli Iserbyt uit Belgie werd tweede, voor de Fransman Antoine Benoist. Beste Nederlander was Roel van der Stegen op de achtste plaats.

Vanmiddag volgt de afsluiting van het EK. Om 13.45u gaan de elite vrouwen van start en om 15.15u volgen de elite mannen. De wedstrijden zijn live op televisie te zien via NOS, Sporza en Eurosport.