Het gaat sneeuwen!

Dit weekend lijkt het wel even winter in de Alpen. Koude lucht uit Scandinavië bereikt het westen en noorden van de Alpen en zorgt voor de eerste sneeuwdump van de herfst in Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk. Boven 1500 meter hoogte worden enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht. Er valt circa 50 mm neerslag en dat is goed nieuws voor de waterstand in de Rijn. Deze zal na het weekend niet verder dalen en stijgt mogelijk zelfs een beetje. Op dit moment is het waterpeil bij Lobith historisch laag.

In het stroomgebied van de Donau en de Po valt veel meer neerslag. Vooral in de Zuidalpen kan meer dan 200 mm neerslag vallen! Helaas profiteert de Rijn hier niet van, een deel van het water stroomt de Donau in en de rest stroomt zuidwaarts. Zoveel regen in korte tijd kan grote problemen veroorzaken. Omdat een groot deel van Oostenrijk zich in zachte lucht bevindt ligt de sneeuwgrens tussen 2000 en 3000 meter hoogte. Daarboven kan meer dan een meter sneeuw vallen.

Sneeuwdump in westelijke en noordelijke Alpen
In de westelijke en noordelijke Alpen is de lucht dit weekend veel kouder. De temperatuur daalt naar waarden rondom het vriespunt en vanaf 1500 meter hoogte valt op grote schaal enkele tientallen centimeters sneeuw. Lokaal valt ruim een halve meter! Zoveel sneeuw is deze herfst zo laag in de Alpen nog niet gevallen. Zo ligt op dit moment in het Franse skigebied Les Trois Vallées geen sneeuw. Het is volop zonnig bij 8-11 graden. Dit weekend keldert de temperatuur en maandag wordt het niet warmer dan -6 graden. Daarbij sneeuwt het flink. Ook in het Zwitserse Davos is het nu nog zonnig en zelfs 13 graden. Vanaf zondag ligt het kwik een aantal dagen rond het vriespunt en valt flink wat sneeuw.

Helaas wordt het in de tweede helft van de week alweer flink zachter. Dat betekent dat een groot deel van de sneeuw snel zal verdwijnen. Voorlopig zijn de skigebieden nog gesloten.

Ook dicht bij huis kans op (smeltende) sneeuw
In West-Europa is de aangevoerde lucht zondag en maandag nog wat kouder dan in de Alpen. Zo daalt de sneeuwgrens naar 500 meter hoogte. In de Ardennen, de Eifel en het Sauerland gaan buien gepaard met smeltende sneeuw. Deze ‘natte’ sneeuw kan tijdens de nachtelijke uren overgaan in ‘droge’ sneeuw. Vooral in de hoogste gebieden, zoals de Hoge Venen en Winterberg, kan het even wit worden.

Het gaat sneeuwen! (foto ter illustratie ©Pxhere)
Het gaat sneeuwen! (foto ter illustratie ©Pxhere)