Engelandvaarders nog 1 keer bij elkaar

“Uw hoge leeftijd en het trieste feit dat er nog maar weinig Engelandvaarders onder ons zijn, maken helaas dat het genootschap ophoudt te bestaan.” Dat schreef minister Ank Bijleveld-Schouten aan de Engelandvaarders. Ze waren vandaag dan ook voor de allerlaatste keer bij elkaar op De Zwaluwenberg in Hilversum.

“Wat echter blijft zijn de herinneringen aan een hele bijzondere groep van mensen. Mensen die weigerden een moorddadige dictatuur in Nederland te accepteren. Mensen die met gevaar voor eigen leven naar geallieerd grondgebied zijn gevlucht om vandaaruit voor onze vrijheid, onze waarden én voor onze manier van samenleven te strijden”, zei Bijleveld bij monde van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Luitenant-generaal Hans van Griensven.

Eeuwig dank verschuldigd
Volgens de minister is de Nederlandse samenleving de Engelandvaarders dan ook eeuwig dank verschuldigd en zal hun bijzondere inzet nooit worden vergeten. “Het museum voor Engelandvaarders, het Nationaal Militair Museum in Overloon en de Oorlogsgravenstichting staan er voor garant dat uw belangrijke verhaal ook in de toekomst wordt verteld”, aldus Bijleveld.

Met prinses op foto
Prinses Beatrix gaf deze bijzondere 6e en laatste reünie op De Zwaluwenberg met haar aanwezigheid extra cachet. Daarnaast leverde ze een bijdrage aan een blijvende herinnering. Ze ging met de Engelandvaarders op de foto. De oma van de prinses betekende destijds veel voor de Engelandvaarders. De toenmalige Koningin Wilhelmina werd gezien als de ‘Moeder der Engelandvaarders’ en ontving hen in Engeland op de thee. Dat haar kleindochter nog contact heeft met de Engelandvaarders, doet de laatste levende leden veel deugd.

Erenaam
Van de groep van zo’n 1.700 Nederlanders, die in de Tweede Wereldoorlog Engeland wist te bereiken, zijn er nog geen 50 meer in leven. Slechts 10 van hen waren in staat naar de reünie te komen. Dat gebeurde op uitnodiging van Van Griensven in zijn rol als Inspecteur der Veteranen.

Vanuit het bezette Nederland lukte het de Nederlanders via verschillende routes, over land en over zee hun bestemming te bereiken. Daar sloot de groep zich aan bij de geallieerden en ging de strijd aan met de Duitse bezetter. Daardoor kreeg de groep de erenaam Engelandvaarders.

Later dit jaar volgt het formele einde van het bijzondere Genootschap Engelandvaarders. Toch zette Van Griensven zijn deur nog op een kiertje. “In principe is dit écht de laatste reünie, maar het staat me natuurlijk vrij u op de koffie te vragen", zei hij tot zijn hoogbejaarde gezelschap.



Prinses Beatrix en Inspecteur der Veteranen Van Griensven temidden van de Engelandvaarders.
Prinses Beatrix en Inspecteur der Veteranen Van Griensven temidden van de Engelandvaarders. (Foto: Defensie)