Oud-wielrenner Otxoa (43) overleden

Voormalig wielrenner Javier Otxoa is vrijdag op 43-jarige leeftijd overleden. De Bask was al geruime tijd ernstig ziek en overleed in de provincie Malaga, waar zaterdag de Vuelta a España van start zal gaan.

Otxoa was bij de Kelme-ploeg een zeer veelbelovend rijder in zijn jonge jaren. In 2000 kwam zijn mooiste zege in het (reguliere) profpeloton: in de Tour de France schreef de Bask de tiende etappe op zijn naam. Na een fenomenale rit door de bergen, waar hij Nico Mattan over onder meer de Aubisque het nakijken gaf, kwam Otxoa met negen minuten voorsprong op Lance Armstrong en zijn kornuiten aan bij de slotklim naar Hautacam, waar hij aan de finish uiteindelijk 42 seconden over wist te houden.

Niet veel later ging het echter helemaal fout voor Otxoa. Samen met zijn broer Ricardo raakte hij in februari 2001 betrokken bij een ongeluk. Ricardo kwam om het leven, Javier liep zwaar hersenletsel op en zou nooit meer normaal kunnen sporten. Met de nadruk op 'normaal', want sporten kon hij nog wél: Otxoa schakelde over naar de paralympische sport en won in zowel 2004 als 2008 goud én zilver op de Paralympische Spelen op de weg en op de baan.

Otxoa rijdt naar de winst in de Tour de France (Bron: YouTube)