Tommy Wieringa voor de deugtrein gegooid

Omdat je nooit kan weten hoe het balletje rolt op de deugroulette hebben de burgervaders die eerst nog applaudisseerden voor en lachten om het grapje van Tommy Wieringa over de aanslag tegen de krant van wakker Nederland, nu besloten dat dit soort grapjes niet deugt.

Wieringa grapte dat het wel eens tijd werd voor een aanslag op De Telegraaf. Het zelfde gold voor de aanslag met een antitankraket op Panorama. Dit leverde applaus en gelach op van de welgestelde burgervaders en moeders in de zaal. Later realiseerde men zich dat ze niet helemaal ‘onder ons’ waren en dat dit wel eens verkeerd kan uitpakken als je roomser dan de paus wilt zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wringt zich nu snel in alle bochten om de goedkeuring van geweld tegen media die je niet aanstaan, toch maar af te keuren. Edward Ernst benoemde het als een onaangenaam gevoel dat veel later pas opkomt. Frank Meurs, wethouder Vianen, die in de zaal zat, zoekt het liever in ‘wir haben es nicht gewusst’ excuusjes als ‘aanslag was nog niet bekend’ zes uur na de eerste publicaties. Of dat de context gewoon ‘anders’ was.

VNG-congresvoorzitter Jan van Zanen zegt dat er wel vaker gelachen wordt om slechte grappen. Officieel benoemde Jan dat de VNG geweld tegen personen of organisaties altijd afkeurt. "De VNG wil er geen misverstand over laten bestaan dat zij geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel vindt. Dat geldt uiteraard ook voor de aanslag op het kantoor van De Telegraaf want persvrijheid is een essentieel onderdeel in onze democratie."

Kortom vinden de vrindjes van Tommy zijn grapje nu officieel stom.