Kodaira maakt favorietenrol waar op 500m, Ter Mors zesde

Nao Kodaira heeft haar favorietenrol op de 500 meter waargemaakt. De Japanse, dit seizoen nog ongeslagen op deze afstand, won de olympische titel in 36,95, een nieuw olympisch record. Het is voor het eerst dat een Japanse vrouw een olympische titel wint bij het langebaanschaatsen. Lee Sang-hwa pakte zilver, Karolina Erbanová brons. Jorien ter Mors was  met de zesde plek de beste Nederlandse.

Anice Das was de eerste Nederlandse op het ijs. Das reed alleen en kwam in 38,75 over de meet. In de derde rit reed Lotte van Beek tegen de Roemeense Ianculescu. Van Beek won de rit in 39,18. Jorien ter Mors moest in de rit erop aan de bak tegen de Poolse Kaja Ziomek. Ze opende snel in 10,50 en kwam uiteindelijk tot 37,53, de snelste tijd tot dan en bovendien niet ver van haar persoonlijk record.

De tijd van Ter Mors bleef lang de snelste. Brittany Bowe kwam in de elfde rit ook tot 37,53 maar was negenduizendste sneller dan Ter Mors.

In de veertiende rit was het wereldkampioene en favoriet Nao Kodaira tegen Karolina Erbanova. Kodaira opende in 10,2 en kwam in 36,95 over de meet, een nieuw olympisch record. Lee Sang-hwa, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, kwam er met 37,33 niet aan te pas in de rit erop. En ook in  de laatste rit werd de tijd van Kodaira niet meer gebroken.