Cryptomunt Prodeum verdwijnt met geld, laat 'penis' achter

Het is een beetje een vreemd verhaal, dat van cryptomunt Prodeum. De bedoeling, zo dacht men, was om groente en fruit te koppelen aan een blockchain, maar nog tijdens de opstartfase is de boel in elkaar gezakt.

In de initiële ICO-fase, de Initial Coin Offering, was al het nodige geld in het project gestoken door investeerders. Daar lijkt men nu naar te kunnen fluiten, want de site van Prodeum ligt plat en de oprichters - die vermoedelijk valse namen en in elk geval valse foto's gebruikt hebben - zijn spoorloos.

Opvallend is dat de website het aanvankelijk nog wel deed. Een soort van, althans, want wie op Prodeum.io keek zag niks anders dan simpelweg het woordje 'penis'. Prodeum was sowieso al een beetje raar: men betaalde mensen om de naam op hun lichaam te schrijven, wat dan op Prodeum's Twitteraccount verscheen, 'als marketing'.

Hoeveel geld de 'oprichters' van Prodeum gejat hebben is nog niet helemaal duidelijk. Op internet gaan verhalen rond over een totale waarde van enkele miljoenen, terwijl Quote via een ander cryptocurrency-adres uitkomt op een euro of vijfduizend.

De white paper van Prodeum is inmiddels offline gehaald, maar The Next Web heeft een opgeslagen versie gewoon weer online gezet en die is hier te lezen.