IOC: "Zingen Russisch volkslied op Spelen is onze beslissing"

Het Internationaal Olympisch Comité heeft laten weten dat sportbonden niks te zeggen hebben over de details van de Russische deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchang, in februari. Russische sporters mogen in Zuid-Korea alleen meedoen onder neutrale vlag, zo besloot het IOC eerder deze week. Het is een straf voor het omvangrijke staatsdopingschandaal in het land.

Het Russische Sport Express meldde dat de Russische ijshockeybond van de internationale ijshockeybond IIHF te horen had gekregen dat de Russen, mochten ze goud winnen, het volkslied op het podium a capella ten gehore mochten brengen. "We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat dit echt door de IIHF gezegd is, want iedereen die echt van een internationale sportbond is weet dat dergelijke zaken volledig onder de autoriteit van het IOC vallen", aldus een IOC-woordvoerder.

IIHF-president René Fasel liet later tegenover insidethegames weten dat men wacht op de specifieke richtlijnen van het IOC en deze zal respecteren. Een onderdeel van de straf van het IOC is dat de Russische atleten die wel mee mogen doen, als ze goud winnen, gehuldigd worden met het olympisch lied en niet het Russisch volkslied. De precieze details moeten nog uitgewerkt worden, onder meer over zaken als wat wel en niet op de kledij van de Russen mag staan.

Fasel en zijn IIHF zijn al geruime tijd tegenstanders van een Russische schorsing voor de Spelen. Rusland is op het ijshockeytoernooi een van de favorieten, zeker nu NHL-spelers niet mee mogen doen. Dat kost Rusland een aantal toppers, maar vooral de Amerikanen worden er door getroffen. De Oost-Europese tegenhanger van de NHL, de KHL, heeft nog altijd niet besloten of de spelers mee mogen doen aan de Spelen. Als dat niet het geval is zal dat vooral slecht zijn voor onder meer Slowakije en Rusland zelf.