NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits

Het NRA-filmpje van het programma Zondag met Lubach is in twee dagen tijd ruim 3 miljoen keer bekeken. Op Facebook werd het satirische filmpje 2 miljoen keer aangeklikt, op YouTube staat de teller nu op 1,1 miljoen hits.

In de humoristische video halen presentator Arjen Lubach en zijn team keihard uit naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA. Het filmpje praat over het enorme aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van schietpartijen alsof het een humanitaire ramp is als gevolg van een ziekte. "24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elk jaar sterven veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction."

De 'ziekte' zorgt ervoor dat mensen opeens andere mensen gaan neerschieten. "Er is nog geen wetenschappelijke verklaring waarom de ziekte zich binnen de VS razendsnel verspreidt, maar niet de oceaan of de Canadese grens oversteekt", vertelt een dreigende voice-over.

Donald Trump

Amerikaanse media ontdekten de satirische video in de loop van de maandag. "Dit is hoe de rest van de wereld ons Amerikaanse wapenprobleem ziet", stelt de populaire linkse website Vox.com. Eerder scoorde het VPRO-programma grote 'viral' hits met onder meer een filmpje waarin Nederland aan Donald Trump werd uitgelegd, en een fake spin-off van hitserie Game of Thrones.


NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits

NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits (Foto: BuzzE)