De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft een boos bericht op Facebook geplaatst over het gebrek aan goede voorzieningen voor mindervaliden op vluchten van Transavia. De Hond is momenteel op vakantie, een vlucht van bijna vier uur met Transavia. Maar de maatschappij heeft aan boord geen faciliteiten voor gehandicapten wanneer zij naar het toilet moeten.

"Andere maatschappijen hebben een klein rolstoeltje aan boord", legt hij uit. "Daarmee kunnen gehandicapten naar het toilet als dat nodig is." Maar Transavia bood deze mogelijkheid niet op de heenvlucht. Daarom zocht De Hond contact met de vliegmaatschappij. "Zij stellen dat het protocol in zo'n geval is dat de stewardess medepassagiers zoekt die mij naar het toilet willen tillen."

Dit protocol is volgens De Hond strijdig met de Nederlandse wet, die sinds 1 januari voorschrijft dat bedrijven kleine aanpassingen moeten doen om hun faciliteiten toegankelijk te maken voor mindervaliden. "Ik snap dat ze geen nieuw vliegtuig kopen. Maar zo'n mini-rolstoel is een paar honderd euro. En behalve dat ik me er zelf heel ongemakkelijk onder zou voelen, kan ik me ook voorstellen dat medepassagiers er niet op zitten te wachten om een gehandicapte onbekende op het toilet te zetten."

Pietluttig
Het bericht van De Hond op Facebook werd in een paar uur tijd meer dan 40.000 keer gedeeld. Onder meer cabaretier Jochem Myjer maakte zich op Twitter boos over het verhaal en deelde het filmpje met zijn volgers. "Misschien ben ik heel pietluttig. Maar ik vind dit geen relaxte oplossing, en ook niet van deze tijd", besluit De Hond zijn bericht.

De presentator zit sinds vijftien jaar in een rolstoel nadat de zenuwen in zijn ruggenmerg tijdens een operatie bekneld raakten. De Hond maakte de afgelopen jaren meerdere theaterprogramma's en schreef een aantal boeken over zijn leven in een rolstoel.

Transavia was donderdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia
De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia (Foto: BuzzE)