WK atletiek: Dag 5 - Het heerlijk avondje is gekomen
Het is alweer tijd voor de vijfde dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen en het belooft een hele mooie avond te worden. Drie van de mooiste onderdelen in de atletiek sluiten het programma van vanavond af, met hét absolute toponderdeel van de hedendaagse atletiek, de 400 meter bij de mannen, als prachtig sluitstuk. Als je één avond uit moet kiezen om de hapjes en drankjes er bij te pakken is het vandaag wel en dat gaan we doen ook.
Nederlanders
Het Nederlandse programma is vandaag niet al te groot, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Op de 200 meter bij de dames komt regerend wereldkampioene Dafne Schippers in actie in de series. Ze is ingedeeld in een serie met atletes die allemaal een persoonlijk record hebben dat minstens een kleine seconde langzamer is dan dat van Schippers. Als de Nederlandse geen valse start maakt kan dit in principe niet fout, als ze wel een valse start maakt is dat oerdom, want dat is in dit veld absoluut onnodig.
Kogelstootster Melissa Boekelman debuteert op het WK, hoewel ze vorig jaar al wel van de partij was op de Olympische Spelen. Met 18,66 meter gooide ze eind vorige maand een dik persoonlijk record, als ze dat herhaalt staat ze sowieso in de finale, want de kwalificatie-eis ligt op 18,30 meter. Een plek bij de beste twaalf in de kwalificatie is ook voldoende en gezien het matige niveau van de laatste tijd is dat, aangeziemnBoekelman in topvorm is, zeker mogelijk.
Het programma van vandaag
Tijd (NL) | Onderdeel | Ronde | Nederlander(s) |
20:20 | Speerwerpen vrouwen | Finale | - |
20:30 | 200m vrouwen | Series | Dafne Schippers |
20:35 | Polsstokhoogspringen mannen | Finale | - |
21:35 | 400m horden vrouwen | Halve finales | - |
21:40 | Kogelstoten vrouwen | Kwalificatie | Melissa Boekelman |
22:10 | 3000m steeplechase mannen | Finale | - |
22:35 | 800m mannen | Finale | - |
22:50 | 400m mannen | Finale | - |
Finale 16: Speerwerpen vrouwen
De Duitse Katharina Molitor snoerde op het vorige WK in Beijing duizenden Chinese mondjes door in haar allerlaatste worp het goud van de Chinese Lü Huihui af te pakken en ook vanavond is ze er weer bij - net als Lü overigens. Olympisch goud was er verrassend voor de Kroatische Sara Kolak, die we vanavond ook in actie zullen zien. De jonge Kolak is dit jaar aanvoerdster van de wereldranglijst en op voorhand verwacht men een duel tussen haar en de Tsjechische Barbora Spotakova, de olympisch kampioene van 2008 en 2012.
Lü was dit seizoen nog onzichtbaar, maar in de kwalificaties haalde ze hard uit en daarmee is ze plotseling toch weer een kanshebster. Ook de 20-jarige Eda Tugsuz moeten we absoluut in de gaten houden. De jonge Turkse was bij de junioren al redelijk, maar op de Islamitische Solidariteitsspelen in Baku gooide ze met 67,21 meter een afstand waarmee ze op het WK medaillekandidate is. Tot slot noemen we de Wit-Russische Tatsiana Khaladovich, bezig aan een zeer constant seizoen.
Finale 17: Polsstokhoogspringen mannen
Regerend wereldkampioen Shawn Barber kent zeker niet het beste seizoen ooit, maar de Canadees is er wel bij en staat in de finale. Dat kan niet gezegd worden van olympisch kampioen Thiago Braz: de Braziliaan kent een dramatisch seizoen en besloot voor het WK zich op 2018 te gaan richten. Met 6,00 meter is Sam Kendricks dit seizoen de man in vorm, maar hij is zeker niet de enige kanshebber. Denk bijvoorbeeld aan Paweł Wojciechowski, de Poolse wereldkampioen van 2011, die twee jaar terug een van de drie winnaars van WK-brons was. Dit jaar is hij beter dan ooit en dat hij tegen de druk kan heeft hij al bewezen.
De ogen gaan ook zeker gericht worden op Armand Mondo Duplantis. De pas 17-jarige Zweed is een van de grootste talenten die we in hele lange tijd gezien hebben en staat met een - voor een tiener - onwaarschijnlijke 5,90 meter op de derde plek op de wereldranglijst. De kwalificatie verliep moeizaam, maar hij zou zomaar eens geschiedenis kunnen schrijven. Nog meer geschiedenis dan, want hij is al de jongste finalist ooit op een veldonderdeel.
De grote man op dit onderdeel is natuurlijk Renaud Lavillenie, de Franse wereldrecordhouder. Op olympisch goud in 2012 na heeft hij echter nog geen mondiale titel, op WK's bleef hij steken op één keer zilver en drie keer brons. Vandaag kan het dan lukken, maar de concurrentie is weer loodzwaar en hij is toch niet echt dé favoriet.
Lavillenie hoopt eindelijk de wereldtitel te kunnen pakken (Pro Shots/Gepa)
Finale 18: 3000m steeplechase mannen
De eerste van drie werkelijk schitterende affiches om de avond mee af te sluiten. Als je het over de steeplechase hebt, heb je het over Kenia, maar we moeten toch vooral één man specifiek noemen: regerend wereldkampioen Ezekiel Kemboi. De inmiddels 35-jarige Kemboi heeft een werkelijk bizarre erelijst, met WK-zilver in 2003, 2005 en 2007, gevolgd door maar liefst vier opeenvolgende wereldtitels.
Daarbij tellen we nog olympisch goud in 2004 en 2012, met de kanttekening dat hij in 2008 de finale met een voedselvergiftiging liep en vorig jaar na brons gediskwalificeerd werd omdat hij op de binnenkant van de baan had gestaan. Kemboi is gedurende het seizoen niet indrukwekkend geweest, maar dat is hij eigenlijk zelden, en ondanks dat hij ook een dagje ouder wordt zou je een rund zijn als je hem uitvlakt.
Goed, tot zover Kemboi, over naar de volgende Keniaan. Conseslus Kipruto is de regerend olympisch kampioen en ondanks wat gedoe rondom een blessure is hij gewoon van de partij. Kemboi's opvolger is, mits fit, een grote kandidaat voor goud en dat hoopt hij na twee keer WK-zilver te bewijzen. De derde Keniaan, Jairus Birech, is een van de snelsten ooit op dit onderdeel, maar dit seizoen is hij matig in vorm.
Als we de Kenianen laten voor wat het is komen we bij twee voornaamste uitdagers terecht. Ten eerste de Amerikaan Evan Jager, vorig jaar zilver op de Spelen en dit jaar de snelste van allemaal. Tot slot is er de onwijs vervelende Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad, goed voor zilver, zilver en brons op de drie vorige Spelen en eigenaar van twee bronzen WK-medailles. Dit wanstaltige figuur maakte furore door een jong meisje, verkleed als mascotte, hard tegen de grond te duwen, door na een wedstrijd met een teamgenoot op de vuist te gaan en door gediskwalificeerd te worden omdat hij voor de finish zijn shirt uittrok - op weg naar EK-goud. Hier gaan we niet voor juichen.
Kemboi pakte twee jaar geleden voor de vierde keer op rij de wereldtitel, een ongelooflijke prestatie (Bron: YouTube)
Finale 19: 800m mannen
Wereld- en olympisch kampioen David Rudisha is er vanwege een blessure helaas niet bij, dus de Keniaanse wereldrecordhouder krijgt vandaag een opvolger. Wat Kenia betreft moet dat komen van de 19-jarige wereldkampioen junioren, Kipyegon Bett, dit jaar in uitstekende vorm. De wereldkampioen van 2013, Mohammed Aman, is de laatste jaren niet zo best, maar de Ethiopiër plaatste zich toch redelijk overtuigend voor de finale.
De vooraf grootste favoriet was toch wel Nijel Amos. De man uit Botswana is met zijn olympische zilveren race van 2012 de op één na snelste 800m-loper ooit en dit seizoen is hij in betere vorm dan we hem in hele lange tijd gezien hebben. Let op het laatste rechte stuk: Amos gooit zijn hoofd in zijn nek, zweept zijn armen alle kanten op en gaat de eindsprint aan.
Buiten die drie kunnen ook de vijf andere finalisten best een medaille pakken. Brandon McBride moet het doen namens Canada, Thiago André is de Braziliaan in de eindstrijd. Pierre-Ambroise Bosse uit Frankrijk is eveneens zeer sterk en dat geld ook voor de Pool Adam Kszczot, terwijl de Britten de hoop op Kyle Langford gevestigd hebben.
Finale 20: 400m mannen
Misschien wel hét hoogtepunt van het WK. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk is de torenhoge favoriet en dat is niet onterecht: hij is wereld- en olympisch kampioen en sinds Rio 2016 houder van het wereldrecord. Ook dit jaar is hij weer zeer indrukwekkend en hoewel niks onmogelijk is, lijkt het toch vooral de vraag of Van Niekerk als eerste onder de 43 seconden duikt en niet of hij goud wint.
Van Niekerk heeft meerdere uitdagers, te beginnen met Fred Kerley. De Amerikaan is dit seizoen doorgebroken met een paar geweldige tijden en met 43,70 seconden hoort hij al bij de snelsten ooit. We kijken ook naar Steven Gardiner uit de Bahama's, die in de halve finales met een geweldige race onder de 44 seconden dook: 43,89, waarbij hij wel heel erg diep leek te gaan.
Vervolgens komen we bij twee mannen uit Botswana: Isaac Makwala liet de 200 meter gisteren schieten en schijnt ziek te zijn, maar dat kan prima een excuus zijn om de 200 over te mogen slaan. Met 43,72 seconden een van de snelste mannen ooit en een grote kanshebber op de medailles. Zijn jonge landgenoot Baboloki Thebe lijkt ook wederom in topvorm te zijn en hoewel hij met 44,02 'de' grens nog niet doorbroken heeft, is een medaille absoluut mogelijk.
De gouden recordrace van Van Niekerk op de Spelen van vorig jaar (Bron: YouTube)