FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 augustus 2017

Polsstokhoogspringer Lavillenie grijpt wéér naast wereldtitel

Het is de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie wederom niet gelukt om de wereldtitel te pakken. De wereldrecordhouder is al jaren 's werelds beste polsstokhoogspringer, maar op het moment suprême lukt het vaker niet dan wel. In 2012 was er olympisch goud, maar verder greep hij altijd naast de hoofdprijs.

De finale op het WK in Londen werd uiteindelijk een strijd tussen de beste man van dit seizoen, de Amerikaan Sam Kendricks, Lavillenie, en de Pool Piotr Lisek. Kendricks kwam zonder ook maar één foutsprong over 5,89 meter, Lavillenie ging op 5,82 en 5,89 één keer de fout in. 

Nadat Kendricks de 5,95 meter haalde moest Lavillenie het op 6,01 meter proberen, maar dat lukte niet en daarmee was het goud voor de Amerikaan. Lavillenie moest voor de vierde keer genoegen nemen met brons, want Piotr Lisek troefde hem op het aantal foutsprongen af. 

Dominant Real Madrid pakt Super Cup

Real Madrid heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. In de Europese Super Cup tegen Manchester United was de club sterker.

Real Madrid moest het in de basisopstelling zonder Cristiano Ronaldo stellen, die vanwege persoonlijke omstandigheden ontbrak in een groot deel van de voorbereiding. Trainer Zinedine Zidane kon desalniettemin over een ijzersterk elftal beschikken.

Waar Manchester United, met Daley Blind op de bank, net de overhand leek te krijgen was het Casemiro die Real op voorsprong zette in de eerste helft. De middenvelder stond goed bij een keurige voorzet van Carvajal en tikte diagonaal de openingsgoal binnen.

Real was daarna een tijd heer en meester. Dat reikte tot ver na het fluitsignaal voor de tweede helft. Onder meer Karim Benzema was dicht bij de 2-0, maar Isco zorgde zeven minuten na rust voor de scoreverdubbeling.

De aanvallende middenvelder stond aan het einde van een sublieme aanval van Real. Gareth Bale reet de verdediging van Manchester United open met een mooie pass die door Isco werd gepromoveerd tot een doelpunt.

Real rook bloed en ging op zoek naar de derde goal, maar het was aan de andere kant raak. Na een poging van Matic stond Romelu Lukaku klaar om de aansluitingstreffer te maken. De Belgische spits maakte daarmee een misser in de wedstrijd goed.

In de 83ste minuut werd Karim Benzema vervangen door Cristiano Ronaldo.

Van Niekerk met anti-climax naar wereldtitel 400 meter

Atleet Wayde van Niekerk heeft zoals verwacht de wereldtitel op de 400 meter gepakt. De 25-jarige Zuid-Afrikaanse wereld- en olympisch kampioen en wereldrecordhouder - opvallend genoeg de oudste finalist - deed dat in een finale wat een van de hoogtepunten van het WK had moeten worden, maar dat viel flink tegen.

Eerst was er al de soap rondom voornaamste uitdager Isaac Makwala uit Botswana. Hij zou ziek zijn en mocht van atletiekbond IAAF niet starten, omdat hij zich niet aan de voorgeschreven 48 uur quarantaine gehouden zou hebben. Makwala was wel bij het stadion aanwezig, maar werd de toegang tot het warm-upgebied simpelweg geweigerd.

Enfin, zonder Makwala ging de finale dus van start en al snel was duidelijk dat Van Niekerk de beste was. Op het laatste rechte stuk was zijn voorsprong groot genoeg om al uit te lopen, waardoor hij met 43,98 seconden in een relatief teleurstellende tijd - zijn wereldrecord staat op 43,03 - het goud pakte.

Zilver was er met 44,41 voor Steven Gardiner uit de Bahama's, het brons kwam door een prachtige laatste vijftig meter in handen van de jonge Abdalelah Haroun, uitkomend voor Qatar. De geboren Soedanees ging met 44,48 seconden in de laatste meters nog voorbij Baboloki Thebe uit Botswana. 

NVWA: fipronil in mayonaise onschadelijk

Het bestrijdingsmiddel fipronil is in zeer kleine concentraties aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise. Consumenten hoeven zich daar "geen enkele zorgen" over te maken, zei een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. "Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet."

Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in mayonaise, koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.

NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
NVWA: fipronil in mayonaise onschadelijk (Foto: ANP)

Bosse na zinderende race naar wereldtitel 800 meter

De Fransman Pierre-Ambroise Bosse is de nieuwe wereldkampioen op de 800 meter. Op het WK atletiek in Londen was de 25-jarige nummer vier van de Spelen van Rio de beste in een prachtige finale.

Net als in de series en halve finales ging de Canadees Brandon McBride de strijd vanaf de kop aan, maar dit keer was de concurrentie te sterk en met een paar honderd meter te gaan zakte hij weg.

Achter McBride werd een robbertje gevochten door de favorieten, de jonge Keniaan Kipyegon Bett en Nijel Amos uit Botswana, maar dat ging allemaal goed. Ook de Braziliaan Thiago André meldde zich in de strijd voorin, maar met de eindfase in zich opende Bosse de aanval.

De Fransman nam de leiding en sloeg een gat, want Bett en Amos konden niet volgen, terwijl ook André wegzakte. Van achteren kwam de Pool Adam Ksczot met zijn befaamde eindsprint en dat leverde hem net als twee jaar terug zilver op, want tegen de 1:44,67 van Bosse was ook hij niet opgewassen.

De strijd om brons werd nog bijzonder spannend: Amos zakte weg, zoals gewoonlijk wild wapperend met de armen. De Brit Kyle Langford begon als zesde aan de laatste zeventig meter, maar aangespoord door het wild wordende publiek sprintte hij meerdere concurrenten voorbij. Uiteindelijk kwam hij echter 0,04 seconden tekort om de strompelende Bett bij te halen en dus was het brons voor de Keniaan.

Een eerste filmpje van de finale, helaas gefilmd met een aardappel. Als betere beelden beschikbaar zijn komen die er natuurlijk bij (Bron: YouTube)

Weer Keniaans WK-goud in prachtige steeplechasefinale

De Keniaan Conseslus Kipruto is de nieuwe wereldkampioen op de 3000 meter steeplechase. De 22-jarige Keniaan pakte op de vorige twee WK's zilver en werd vorig jaar olympisch kampioen, waar hij dinsdagavond in Londen zijn eerste wereldtitel aan toe wist te voegen.

Over de conditie van Kipruto waren nog wat vragen, want aanvankelijk leek het erop dat hij door een blessure het WK zelfs moest missen. In Keniaanse media gaf hij in de afgelopen weken echter meer en meer te kennen dat hij toch op tijd hersteld is en dat bleek in de WK-finale.

Na twee kilometer trok de snelste man van dit jaar, de Amerikaan Evan Jager, stevig door, waarbij alleen Kipruto, zijn legendarische landgenoot Ezekiel Kemboi en de Marokkaan Soufiane El-Bakkali konden volgen. 

Met iets minder dan twee ronden viel het doek voor Kemboi: de Keniaanse grootheid moest afhaken en zo werd duidelijk dat hij na 2003, 2005, 2007 (3x zilver), 2009, 2011, 2013 en 2015 (4x goud) niet opnieuw een WK-medaille zou pakken. Het was het einde van een historisch tijdperk, want met Kemboi zegt een van de grootste atleten ooit de sport na dit WK vaarwel.

Kipruto en El-Bakkali trokken ondertussen stevig door en enigszins verrassend was het Jager die moest lossen. In de laatste meters begon Kipruto in volle sprint tegen El-Bakkali al te juichen en na 8:14,12 minuten was het goud binnen.

Zilver ging naar El-Bakkali, Jager pakte nog wel het brons, want de vervelende Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad - bekend om het duwen van als mascotte verkleden kinderen en het vechten met teamgenoten - zette zijn befaamde eindsprint net te laat in, waardoor hij een paar tienden tekort kwam voor een volgende medaille.

Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea in felle bewoordingen gewaarschuwd te stoppen met het bedreigen van zijn land. De president zei dat het regime in Pyongyang kan rekenen op "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen" als het niet inbindt.

De spanning tussen de landen is hoog opgelopen vanwege aanhoudende Noord-Koreaanse nucleaire- en rakettesten. Analisten van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA concludeerden vorige maand dat het stalinistische regime een kernkop heeft geproduceerd die klein genoeg is om op raketten te bevestigen, berichtte The Washington Post dinsdag.

Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede'
Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede' (Foto: ANP)

¦potáková pakt wereldtitel speerwerpen

Barbora Špotáková heeft bij het wereldkampioenschap atletiek in Londen goud veroverd bij het speerwerpen. De Tsjechische wereldrecordhoudster worp haar speer het verst met 66,25 meter.

Špotáková pakte in 2007 ook al eens de wereldtitel en werd in zowel 2008 als 2012 olympisch kampioene.

De andere twee podiumplekken in Londen gingen naar China. Ling-Wei Li pakte het zilver, Hui-Hui Lyu veroverde het brons.

WikiLeaks biedt ontslagen techneut baan aan

Een Google-medewerker die na een rel over een kritische memo werd ontslagen, heeft alweer een baan aangeboden gekregen. WikiLeaks-oprichter Julian Assange kondigde dinsdag aan dat zijn klokkenluiderssite de in opspraak geraakte James Damore in dienst wil nemen.

Damore moest het veld ruimen nadat grote commotie was ontstaan over een tien pagina's tellende memo van zijn hand. Hij klaagde dat het techbedrijf vijandig staat tegenover medewerkers met conservatieve denkbeelden. Er zou daardoor geen oog zijn voor de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Google verweet de techneut 'het verspreiden van schadelijke stereotypen over geslachten'. Dat viel slecht bij WikiLeaks-voorman Assange. "Censuur is voor losers", schreef hij op Twitter. "Mannen en vrouwen verdienen respect. Dat houdt ook in dat ze niet worden ontslagen als ze op beleefde wijze hun gedachten uitspreken."

WikiLeaks biedt ontslagen techneut baan aan
WikiLeaks biedt ontslagen techneut baan aan (Foto: BuzzT)

Le Bon wint proloog Tour de l'Ain

Johan le Bon heeft vandaag de proloog in de Tour de l'Ain op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman van FDJ was op het 3,8 kilometer lange parcours in Bourg-en-Bresse. Zijn landgenoot Alexandre Geniez werd tweede op twee seconden. Anthony Turgis ook uit Frankrijk zou als derde eindigen op twee seconden van Le Bon.

Steven Kruijswijk was de beste Nederlander met een elfde plaats op zeven seconden. Voor de kopman van LottoNL-Jumbo is dit zijn laatste voorbereidingswedstrijd voor de Vuelta a España.

Onduidelijkheid rond 400m-finalist Makwala: "Ik wil lopen, maar het mag niet"

Het wereldkampioenschap atletiek moet het zonder een van de op papier beste duels van het toernooi doen. Isaac Makwala uit Botswana heeft zich op het laatste moment terug moeten trekken van de finale van de 400 meter, die dinsdagavond gelopen wordt.

Makwala werd gezien als een van de voornaamste uitdagers van wereldrecordhouder Wayde van Niekerk, de Zuid-Afrikaanse topfavoriet voor het goud. Maandag trok de Botswaan zich al terug van de series op de 200 meter, die hij wel wilde maar niet mocht lopen van de arts: Makwala is zoals veel atleten in Londen getroffen door het norovirus.

"Ik had kunnen lopen. Mijn warm-up ging goed en ik was klaar om in actie te komen", aldus Makwala voorafgaand aan de series van de 200 meter, waarbij hij te kennen gaf dat hij over had gegeven. Een arts besloot hem vervolgens geen toestemming te geven om in actie te komen. "Dit is echt balen, het breekt mijn hart dat ik de finale niet kan lopen", zegt Makwala. 

Update 20.45 uur
Er lijkt flink wat onduidelijkheid te zijn over Makwala. Zelf beweert hij bij hoog en laag dat hij in staat is om de finale te lopen, maar dat hij van atletiekbond IAAF niet mag lopen. Oud-wereldrecordhouder Michael Johnson zegt gehoord te hebben dat Makwala 'gewoon' naar het stadion gaat om daar alsnog te proberen aan de start te mogen verschijnen. Of hij wel of niet start is nog altijd volkomen onduidelijk dus, we zullen het rond 22.50 uur definitief weten.

Duitse politici toch naar Turkse basis

Duitse parlementariërs mogen toch een bezoek brengen aan Duitse militairen op de basis Konya in Turkije. De NAVO maakte dinsdag bekend dat beide landen dat hebben afgesproken na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Turkije wilde de politici geen toestemming geven voor het bezoek dat op 17 juli zou plaatsvinden. Ankara verklaarde dat vanwege de stand van de "bilaterale betrekkingen" geen akkoord werd gegeven. Het bezoek staat nu voor 8 september op de agenda, onder leiding van de NAVO. Minister Ursula von der Leyen (Defensie) sprak van "een goede oplossing".

De relatie tussen Berlijn en Ankara is al enige tijd gespannen. Zo gaven de Turkse autoriteiten eerder geen toestemming aan Duitse parlementariërs om een bezoek te brengen aan de eigen troepen in het Turkse Incirlik. Duitsland haalde daarop zijn militairen terug van de luchtmachtbasis. De ongeveer 260 manschappen en meerdere toestellen worden momenteel verplaatst naar Jordanië.

Asiel
Turkije is onder andere boos omdat Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren, wat tegen het zere been van Ankara was. Volgens de Turkse regering zijn de officieren lid van de Gülenbeweging, die volgens haar achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar zat.

Berlijn is kwaad omdat Turkije mensen met een Duits paspoort vasthoudt omdat zij terrorisme zouden steunen. Het gaat onder anderen om een mensenrechtenactivist en een journalist.

De Duitse luchtmacht doet vanaf het NAVO-steunpunt Konya mee aan de strijd tegen Islamitische Staat.

Duitse politici toch naar Turkse basis
Duitse politici toch naar Turkse basis (Foto: ANP)

Pamela Anderson en Michael Madsen naar Amsterdam

Zojuist heeft de organisatie van  Comic Con Amsterdam bekendgemaakt dat Pamela Anderson en Michael Madsen zijn toegevoegd aan de lijst van acteurs die verschijnen tijdens de conventie. RTL Boulevard had de primeur in hun programma.

Actrice en oud-playmate Pamela Anderson is voornamelijk bekend geworden door de televisieserie Baywatch. Daarnaast heeft ze diverse rollen gehad in series als Home Improvement en V.I.P en films als Scary Movie 3 en Superhero Movie. Acteur Michael Madsen heeft talloze films op zijn naam staan en is bij het grote publiek bekend door zijn rollen in bioscoophits als Tarantino’s Reservoir Dogs,Kill Bill: Vol. 1 en Kill Bill: Vol. 2. Recentelijk speelde hij nog in The Hateful Eight.

Eerder werden al Billy Boyd uit Lord of the Rings, Kim Coates uit Sons of Anarchy en de Doctor, ofwel Colin Baker uit Doctor Who aangekondigd als hoofdgasten. De lijst is echter ook ondertussen nog aangevuld met acteurs uit onder andere Game of Thrones en Breaking Bad.

Comic Con Amsterdam vindt plaats in de Amsterdam RAI op 2 en 3 september. Uiteraard is FOK! ook daarbij aanwezig!

Pamela Anderson en Michael Madsen naar Amsterdam (Foto: ANP)
Pamela Anderson en Michael Madsen naar Amsterdam (Foto: ANP)

President Zuma overleeft motie van wantrouwen

Jacob Zuma blijft aan als president van Zuid-Afrika. Hij overleefde dinsdag een motie van wantrouwen waar het parlement anoniem over stemde. Slechts 177 van de 400 parlementsleden stemden voor de motie, aldus lokale media. 201 stemmen waren nodig om de 75-jarige president naar huis te kunnen sturen.

Oppositiepartij Democratische Alliantie eist al maanden dat Zuma opstapt en hoopte dat een anonieme stemming daarbij zou helpen. Zo hoefden leden van de regeringspartij ANC, waarbinnen Zuma eveneens onder vuur ligt, hun leider niet openlijk af te vallen. Toch bleven voldoende partijgenoten achter Zuma staan. Slechts dertig ANC-leden zouden voor het vertrek van hun leider hebben gestemd.

Parlementariërs van de regeringspartij begonnen nog voordat de uitkomst van de stemming bekend was te zingen en dansen. Buiten het parlement waren dinsdag op meerdere plaatsen in Zuid-Afrika betogers op de been. Zij blokkeerden wegen in steden als Pretoria en Johannesburg.

Wanbeleid
De stemming volgde op een twee uur durend debat waarin het functioneren van de president centraal stond. Zuma overleefde al eerder soortgelijke moties, al waren die nooit anoniem. De president ligt onder vuur vanwege meerdere kwesties, waaronder vermeend wanbeleid, beschuldigingen van corruptie en het ontslaan van de populaire minister van Financiën Pravin Gordhan.

Sommige analysen hadden er al op gerekend dat de president de stemming van dinsdag zou overleven. Zuma zwaait in december sowieso af als leider van het ANC, de partij die sinds het einde van de apartheid in 1994 doorlopend aan de macht is. Zijn mandaat als president loopt in 2019 af.

President Zuma overleeft motie van wantrouwen
President Zuma overleeft motie van wantrouwen (Foto: ANP)

Dumoulin kijkt tevreden terug op de tijdrit

Tom Dumoulin werd dinsdag derde in de tijdrit in de BinckBank Tour op vier seconden van Stefan Küng. De renner van Sunweb deed wel goede zaken met het oog op het eindklassement. 

Dumoulin pakte 23 seconden op Greg van Avermaet in de tijdrit over negen kilometer. De Belg van BMC is een van de grote concurrenten de Nederlander in het eindklassement.

"Dat is wel veel. En heel mooi ook", reageerde Dumoulin tegenover de Telegraaf. Ook ziet de winnaar van de Giro d'Italia een nadeel dat hij nu een voorsprong heeft op zijn concurrenten. 

"Aan de ene kant is het fijn, maar aan de andere kant word ik nu in de verdediging gedrukt. Iedereen gaat naar mij kijken als er iemand wegrijdt. Dat is lastig. Ik heb de afgelopen jaren vaker in deze positie gezeten tijdens deze wedstrijd en het maakt het koersen wat moeilijker."

Ook Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen was tevreden met de tijdrit van Dumoulin. "Deze tijdrit was zeker niet op zijn lijf geschreven en de omstandigheden waren lastig. In aanloop naar de rest van het seizoen heeft hij gewoon goed gereden''

Nieuwe arrestaties om rookpotten PSV-Ajax

De politie in Eindhoven heeft dinsdag weer drie mannen gearresteerd die rookpotten zouden hebben afgestoken tijdens een voetbalwedstrijd in april. In het PSV-stadion veroorzaakten ten minste zes rookpotten tijdens de wedstrijd tussen Ajax en PSV dikke zwarte rook. Bezoekers kregen last van hun ademhaling en ogen en raakten in paniek. Hulpdiensten rukten massaal uit.

De drie gearresteerde mannen komen uit Sint Oedenrode, Eindhoven en Veldhoven en zijn 21, 28 en 29 jaar oud. De 21-jarige man uit Veldhoven zou de actie hebben gecoördineerd. Omdat op camerabeelden uit het stadion meer mensen te zien zijn, verwacht de politie meer aanhoudingen.

In totaal zijn nu negen mensen verdacht van brandstichting tijdens de wedstrijd. De andere zes verdachten zijn in afwachting van hun proces vrijgelaten.

Nieuwe arrestaties om rookpotten PSV-Ajax
Nieuwe arrestaties om rookpotten PSV-Ajax (Foto: ANP)

Bijna 40.000 handtekeningen tegen varkensboer

Bijna 40.000 mensen willen dat de eigenaar van de uitgebrande megastal in Erichem een beroepsverbod krijgt. Door de brand kwamen alle ruim 20.000 varkens om het leven. Een petitie van actiegroep Varkens in Nood voor een algeheel beroepsverbod was dinsdag al 39.420 keer ondertekend.

De varkensboer heeft al een beroepsverbod in Duitsland, omdat er van alles mis was in zijn stallen. Volgens Varkens in Nood had hij daarna een beroepsverbod voor de hele EU moeten krijgen. Maar in Nederland kreeg de varkenshouder dit voorjaar nog een vergunning om een stal voor 11.000 varkens te bouwen in het Overijsselse Mariënheem. De man heeft in Nederland al veel aanvaringen met de overheid gehad, maar alleen de rechter kan een beroepsverbod opleggen.

Als een petitie minstens 40.000 handtekeningen krijgt, moet de Tweede Kamer zich over het voorstel buigen. Een petitie van omwonenden van de afgebrande varkensstal om de opruimwerkzaamheden te versnellen, was dinsdag 762 keer getekend. De buren willen ook dat de boer geen vergunning krijgt voor de bouw van een nieuwe varkensstal in Gelderland.

Bijna 40.000 handtekeningen tegen varkensboer
Bijna 40.000 handtekeningen tegen varkensboer (Foto: ANP)

Sneijder: "Wil ergens om spelen"

Oranje-international Wesley Sneijder tekende maandag voor OGC Nice, een opvallende nieuwe werkgever voor de oud-Ajacied.

Volgens de recordinternational had zijn besluit om in Frankrijk te spelen, niks te maken met de wedstrijd tussen Nice en Ajax. “De ontvangst was groots, ook zondag al op het vliegveld Het onderstreept mijn gevoel bij deze club alleen maar. Ik ben hier in de eerste plaats om prijzen te winnen. Ik wil ergens om spelen, iets bereiken”, vertelt Sneijder op de persconferentie van dinsdag.

De wedstrijd van Nice tegen Ajax is niet doorslaggevend geweest, maar dat we in Europa spelen, is wel belangrijk voor me”, zegt de middenvelder, waarmee hij zijn keuze motiveert voor de ambitieuze Fransen.

Sneijder speelde sinds de winter van 2013 voor Galatasaray, waarmee hij twee landstitels en drie nationale bekers won. Het vorige seizoen verliep teleurstellend: de club eindigde als vierde en miste de Champions League.

Zlatan wordt Iron Man

Hoewel de Champions League nog steeds niet in de vitrine staat bij Zlatan Ibrahimović, heeft de Zweedse spits toch aardig wat bereikt in zijn carrière. Op Aarde dan.

Hij vraagt zich hardop af of er nog wel uitdagingen voor hem over zijn. De Champions League blijkbaar niet, want Zlatan opteert voor een avontuur buiten onze dampkring. Vervolgens pakt hij zijn Iron Man-suit en gaat de uitdaging aan tegen een nog mysterieuze oude bekende.

Zlatan Legends, zoals dit epische avontuur heet, is een mobiele game gemaakt door ISBIT Games, een studio in handen van onder andere Zlatan Ibrahimović. Wie anders. De game is al twee jaar in ontwikkeling en komt op 17 augustus naar de App Store, en zal in een later stadium naar Google Play komen.

Afsluitend heeft de altijd bescheiden Ibrahimović nog wel een boodschap voor alles wat leeft in het hemelruim: er zal altijd maar één Zlatan zijn.

VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen

Duitsers die hun oude diesel inleveren bij de garage om een nieuwe auto van Volkswagen te kopen, kunnen rekenen op een flinke vergoeding. De door schandalen geplaagde autobouwer heeft de inruilpremies van de wagens tot 10.000 euro opgeschroefd.

Het gaat om een nieuwe poging om tegemoet te komen aan de publieke ophef over dieselauto's. Door automobilisten te stimuleren een nieuwe auto te kopen kunnen vervuilende diesels immers sneller van de weg worden gehaald. Vorige week beloofden Volkswagen, BMW en Daimler al meer dan 5 miljoen dieselauto's van een nieuwe softwareupdate te voorzien.

Volkswagen gaf in september 2015 toe met behulp van software vals te hebben gespeeld bij emissietesten. Later bleek dat ook diesels van andere merken een hogere uitstoot hebben dan toegestaan.

BMW biedt Duitse autobezitters die hun oude diesel inleveren al langer tot 2000 euro korting op de aanschaf van een nieuwe elektrische variant. Van Daimler zijn nog geen nieuwe inruilvoorwaarden bekend. Ook is onduidelijk of er in bijvoorbeeld Nederland nog vergelijkbare aanbiedingen aankomen.

VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen
VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen (Foto: ANP)

Küng wint tijdrit BinckBank Tour, Dumoulin derde

Stefan Küng heeft de tijdrit in BinckBank Tour gewonnen. In de individuele tijdrit over 9 kilometer in Voorburg was de Zwitser van BMC vier seconden sneller dan Maciej Bodnar. Tom Dumoulin werd derde op vijf seconden van de winnaar. Door de zege in de tijdrit neemt Küng de leiderstrui over van Peter Sagan.

De betere klassementsrenners waren maandag achteraan in het peloton geëindigd, daardoor konden ze vroeg starten in Voorburg. Een voordeel vanwege het slechte weer in de namiddag.

Ook Jos van Emden kwam vroeg aan de start. De renner van LottoNL-Jumbo leek op weg naar een toptijd, maar in de laatste bocht ging de Nederlander in de fout. Hij zou nog wel op een tiende plaats eindigen in de tijdrit. 

Peter Sagan kwam als laatste aan de start van de tijdrit. De winnaar van etappe één verloor 25 seconden op Küng, waardoor hij de leiderstrui kwijt is aan de Zwitser.

Amsterdams stel beroofd na advertentie op Marktplaats

Het leek zo eenvoudig. Je plaatst een advertentie op Marktplaats en verkoopt je oude iPhone. Toen Claire (29) uit Amsterdam en haar vriend maandagavond een ongeveer 18-jarige koper binnen lieten ging het mis.

"Ik hoorde mijn vriend met de jongen praten in de keuken. Hij vroeg nog of mijn vriend de iPhone aan wilde zetten, omdat hij wilde zien of de telefoon echt werkte", vertelt ze. "Een paar tellen later was er opeens geschreeuw en werd er gerend in huis." De koper wilde cash betalen, maar Claire's vriend voelde meteen dat het om nepgeld ging. Toen hij één van de briefjes tegen het licht hield begon de koper te schreeuwen."

De jongen rende er vandoor en liet de vijftigjes op de keukentafel achter. Claire en haar vriend wonen één hoog en doen de benedendeur altijd op slot. "De jongen kwam vast te zitten in het trappenhuis en toen is mijn vriend op hem gesprongen en ontstond er een worsteling."

Op een moment roept die jongen dat hij een mes heeft. Claire gooit hem een sleutel van de voordeur toe en weg is hij. Ze blijven verbijsterd en zonder telefoon achter. Wel bellen ze gelijk de politie.

De 2 agenten arriveren na ongeveer 1,5 uur. Als ze vragen wanneer ze aangifte kunnen doen horen ze dat dat weinig zin heeft. Claire vertelt nog dat er vlakbij de voordeur bewakingscamera's hangen, maar volgens de agenten zijn die niet van de gemeente en dus moeten ze zelf maar kijken of ze de beelden te pakken kunnen krijgen. "De agenten waren echt heel aardig. Maar ik vind het echt schandalig dat er niet aangemoedigd wordt om aangifte te doen op het moment dat je wordt overvallen in je eigen huis. Je verliest echt je vertrouwen in de rechtsstaat. We gaan vanavond toch gewoon aangifte doen, uit principe."

'Barça zit PSG dwars met papieren'

Neymar kan mogelijk zondag tegen Guingamp nog niet debuteren in het shirt van Paris Saint-Germain. De Fransen wachten nog op het transfercertificaat.

Pas als PSG het internationale transfercertificaat over Neymar heeft ontvangen, kan de sterspeler minuten gaan maken voor de club. Volgens L'Equipe heeft de Spaanse bond alles in orde om het certificaat te kunnen versturen, maar treuzelt Barcelona met het geven van groen licht voor het laatste papierwerk.

Als het certificaat zaterdagavond nog niet in Parijs ligt, kan Neymar zondag nog niet in de Ligue 1 debuteren. Het lijkt erop dat Barça PSG probeert te frustreren, daar de Catalaanse club Neymar helemaal niet wilde verkopen, maar met de rug tegen de muur stond doordat de Fransen de gelimiteerde afkoopsom betaalden.

Barcelona heeft officieel nog vijftien dagen om de papieren in orde te maken, dus het begaat op dit moment geen overtreding. In theorie zou het dus kunnen dat Neymar pas op 20 augustus tegen Toulouse voor het eerst speelminuten maakt voor PSG. De kans op juridische stappen van PSG acht L'Equipe klein. Over vijftien dagen heeft de club in ieder geval een tijdelijk certificaat en een procedure zou de boel alleen maar meer vertragen.

'Roma staakt strijd om Mahrez'

Riyad Mahrez verruilt Leicester City waarschijnlijk niet voor AS Roma. De Italianen boden hoog, maar Leicester City vroeg nog meer.

In Italiaanse media valt dinsdag te lezen dat Roma stopt met de pogingen Mahrez te contracteren. "Hij zou de duurste aankoop in de historie van Roma worden. We hebben alles gedaan wat we konden", zei technisch directeur Monchi. Een tweede bod van Roma op Mahrez, van 35 miljoen euro, werd afgewezen.

Roma gaat nu kijken naar andere spelers. "We hebben nog geen enkele positieve feedback van de andere kant gehad. Het bod dat we hebben uitgebracht was een belangrijke, maar nu ligt de prioriteit niet meer bij Mahrez. We gaan nu kijken naar andere spelers", aldus Monchi.

In verschillende media werd Hakim Ziyech onlangs genoemd als alternatief voor Mahrez. Mogelijk is de stugge houding van Leicester dus slecht nieuws voor Ajax, dat Ziyech na één jaar absoluut nog niet kwijt zal willen.

Onderzoek naar hulp slachtoffers loverboys

De Inspectie Jeugdzorg is een onderzoek begonnen naar zorgaanbieders die hulp bieden aan meisjesslachtoffers van loverboys en mensenhandel. Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de gespecialiseerde jeugdhulp, aldus de inspectie dinsdag.

De onderzoekers kijken onder meer of jeugdwelzijnswerkers zich aan de regels houden bij de opvang van slachtoffers, de waarborging van veiligheid en naar de kwaliteit van de woonomgeving.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Aanleiding is een rapport van drie jaar geleden waaruit bleek dat er nog geen integrale aanpak voor slachtoffers was. Het aantal jonge slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt al jaren toe.

Het eindrapport van het onderzoek wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar gepubliceerd.

Onderzoek naar hulp slachtoffers loverboys
Onderzoek naar hulp slachtoffers loverboys (Foto: ANP)

Mobiel dataverbruik blijft stijgen

Nederlanders surfen steeds meer met hun mobiele telefoon. In heel 2016 werd 185 miljard MB aan data verbruikt, blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat was 63 procent meer dan in 2015 en ruim vijf keer zo veel als in 2013.

Bij mobiel telefoongebruik is het sms'en helemaal passé. Er wordt nog wel veel gebeld. Ook valt op dat er steeds meer simkaarten worden uitgegeven voor internet-of-thingstoepassingen, apparaten als rookmelders of alarmsystemen die verbonden zijn met het internet.

Op de mobiele markt zit de meeste groei bij partijen zonder eigen netwerk. Die kregen 19 procent meer klanten. De providers met een eigen netwerk groeiden maar 2,5 procent.

Voor wat betreft vast internet nemen Nederlanders steeds sneller internet af. Een derde van de aansluitingen is sneller dan 100 Mbps. Slechts 2 procent van de aansluitingen is langzamer dan 10 Mbps. Ook nemen consumenten steeds vaker een 3-in-1- of zelfs 4-in1-pakket met onder meer ook telefonie en televisie. KPN en Ziggo hebben het grootste deel van de markt in handen met elk 40 à 45 procent.

Mobiel dataverbruik blijft stijgen
Mobiel dataverbruik blijft stijgen (Foto: BuzzT)

Aanhouding voor drugslab in Roosendaal

Dinsdagmorgen is met toestemming van de officier van justitie een 56-jarige man in zijn woning in Rijswijk (ZH) aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het amfetaminelaboratorium dat op 6 april 2017 in een loods aan de Jan Frederik Vlekkestraat in Roosendaal werd aangetroffen. Er zijn drie panden doorzocht. 

Donderdag 6 april 2017 werd tijdens een integrale controle van onder andere politie en gemeente Roosendaal in twee gekoppelde bedrijfspanden aan de Frederik Vlekkestraat een laboratorium met ketel aangetroffen, waar vooral amfetamineolie geproduceerd werd. De panden maken onderdeel uit van een groot bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Majoppeveld-Noord. Volgens deskundigen van de politie ging het om een flinke productielocatie met een behoorlijke capaciteit om amfetamine-olie te maken. Er werd een bescheiden hoeveelheid grond- en afvalstoffen gevonden. Het laboratorium was gebruiksklaar. De materialen werden in beslag genomen en door een speciaal bergingsberdrijf afgevoerd. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Uit het rechercheonderzoek bleek dat het bedoelde pand gehuurd wordt door een 56-jarige man. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het laboratorium en is daarvoor vanmorgen aangehouden. Hij wordt in verzekering gesteld.

Aanhouding voor drugslab in Roosendaal (Foto: Politie Zeeland-West-Brabant)
Aanhouding voor drugslab in Roosendaal (Foto: Politie Zeeland-West-Brabant)

Verdachte aangehouden voor dood Maikel Rasoelbaks

Maandagmorgen is een 38-jarige man uit Enschede aangehouden voor betrokkenheid bij de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Maikel Rasoelbaks. Het slachtoffer overleed nadat hij op 8 juli ernstig gewond raakte bij een vechtpartij op de 2e Rosestraat in Rotterdam. De verdachte meldde zich zelf bij een politiebureau en is aangehouden. 

Het is de vijfde verdachte die is aangehouden in deze zaak. Al eerder werden op zaterdag 8 juli een 54- en een 29-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachten. Zij zitten nog in voorlopige hechtenis. Dinsdag 25 juli zijn vervolgens een 31- en een 41-jarige Rotterdammer aangehouden. Zij zijn na verhoor heengezonden.

Met de aanhouding van de 38-jarige inwoner uit Enschede gaat het onderzoeksteam er op dit moment vanuit dat alle verdachten zijn aangehouden.

Vechtpartij
Maikel raakte in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juli rond 02.30 uur ernstig gewond tijdens een massale vechtpartij tussen een aantal bezoekers in Club Playa aan de 2e Rosestraat in Rotterdam. De bezoekers kenden elkaar al langer. Tijdens deze vechtpartij werd Rasoelbaks, terwijl hij op de grond lag, meerdere malen hard tegen het hoofd geschopt. Hij liep hierbij dusdanig hersenletsel op dat hij een week later, vrijdag 14 juli, overleed.

Tijdens de uitzending van 18 juli van Opsporing Verzocht is uitgebreid aandacht besteed aan deze mishandeling. Uit beelden en getuigenverklaringen bleek dat er meer mensen betrokken waren bij de vechtpartij en mishandeling.

Kwiatkowski drie jaar langer bij Sky

Michal Kwiatkowski heeft zijn contract bij Sky met drie jaar verlengd. De 27-jarige Pool staat nu tot eind 2020 onder contract bij de Britse ploeg.

"Ik ben heel blij met deze kans. De laatste twee seizoenen heb ik geweldige ondersteuning gehad. Zowel vorig jaar toen het moeizaam ging als dit seizoen, nu het heel goed gaat", zei Kwiatkowski op de website van de ploeg.

"Ik kijk uit naar mijn toekomst bij Team Sky omdat ik denk dat dit het beste team voor mij is. Ik geloof dat ik hier in de toekomst nog veel meer ritten kan gaan winnen."

De Pool won dit seizoen de Strade Bianche, Milaan-San Remo en de Clasica San Sebastian. Daarnaast hielp hij Chris Froome aan zijn vierde overwinning inde Tour de France.

BBC-presentator is komkommertijd helemaal zat

Komkommertijd is niet voor iedereen even leuk, zoals bijvoorbeeld voor deze nieuwslezer van de BBC. Een komkommertijdbericht over surfende honden is niet bepaald waarvoor deze man bij het nieuws ging werken. Zuchtend en steunend werkt hij met duidelijke tegenzin het bericht af:

Villa aan de Amstel te huur voor maar 11.950 euro p/m

Patty Brard gaat haar villa in Amstelveen toch niet van de hand doen. De 62-jarige presentatrice had samen met haar man Antoine besloten om het huis te koop te zetten, maar komt nu terug op die beslissing. In plaats daarvan wordt de woonruimte te huur gezet, meldt de website Bekende Buren.

De villa stond een tijdje te koop voor ruim 2,1 miljoen euro. Een huurder moet nu 11.950 euro per maand betalen om in het huis aan de Amstel te mogen wonen. De villa biedt 250 vierkante meter aan woonruimte en een buitenzwembad.

Patty en Antoine brengen de meeste tijd door op Ibiza. Daarom besloten ze om het huis in Amstelveen in de etalage te zetten. Zodra er een huurder is gevonden, gaat het stel op zoek naar een klein appartement in Amsterdam.

Zie hier voor wat kiekjes

Patty Brard zet villa aan de Amstel te huur
Patty Brard zet villa aan de Amstel te huur (Foto: BuzzE)

'PSV wil 5 miljoen voor De Jong'

PSV hoeft geen winst te maken op Luuk de Jong. Dat schrijft Sky Sports Germany. Volgens het medium willen de Eindhovenaren vijf miljoen zien.

In 2014 betaalde PSV 5,5 miljoen euro aan Borussia Mönchengladbach om hem terug te kunnen halen naar de Eredivisie. Voor vijf ton minder dan dat bedrag mag hij nu uit Eindhoven vertrekken. Dat schrijft Sky Sports Germany dinsdag, dat weet dat Hannover 96 inmiddels een bod heeft uitgebracht.

PSV zou bereid zijn om na Andrés Guardado, Héctor Moreno, Jetro Willems en Davy Pröpper ook De Jong te laten gaan. De spits kende een mager seizoen en verloor zijn aanvoerdersband. Jürgen Locadia dreigt hem bovendien in het centrum van de aanval uit de basis te spelen.

PSV heeft met Locadia en het talent Sam Lammers twee spitsen in huis. In de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen was De Jong geblesseerd, begon Lammers in de basis en viel Locadia in. Naast Hannover 96 zou trouwens ook Frank de Boers Crystal Palace belangstelling hebben voor De Jong.

Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran

De onlangs herkozen Iraanse president Hassan Rohani heeft dinsdag een pleidooi gehouden voor meer persvrijheid. Hij vindt dat journalisten meer vrijheid moeten krijgen, maar verwacht in ruil daarvoor dat journalisten ook met die vrijheden kunnen omgaan, schreef hij op zijn Instagrampagina.

"We moeten journalisten niet op basis van absurde en irrelevante aantijgingen de mond snoeren", schreef de president ter gelegenheid van de nationale dag van de verslaggever (8 augustus). Hij feliciteerde de media en poseerde daarbij voor een foto met een groepje journalisten en fotografen.

Hoewel de persvrijheid met het aantreden van Rohani in 2013 is verbeterd, wordt kritische berichtgeving vaak toch gezien als 'het in gevaar brengen van de nationale veiligheid'. De journalisten moeten dan vaak voor de rechter verschijnen terwijl hun krant tijdelijk wordt gesloten. Jarenlang pleiten met name hervormingsgezinde media voor een herziening van de perswet. Het Iraanse parlement buigt zich nu over een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat vermeende persdelicten objectief door een neutrale commissie worden onderzocht.

Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran
Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran (Foto: ANP)

Nederlanders gepakt in Australische drugszaak

De politie heeft dinsdagochtend twee mannen aangehouden in een grote Australische drugszaak. Het gaat om een 33-jarige man uit Utrecht en een 47-jarige man uit Huizen. Ze worden ervan verdacht drugs te leveren voor de export naar Australië.

Hun woningen zijn doorzocht, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Daarbij is contant geld en hasj aangetroffen.

De Australische autoriteiten hebben Nederland om bijstand gevraagd in 'Operation Veyda', een onderzoek naar een criminele drugsorganisatie. Gelijktijdig met de Nederlandse arrestaties, zijn in Australië en Dubai aanhoudingen en doorzoekingen verricht.

De afgelopen maanden is bijna duizend kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal methamfetamine door de Nederlandse politie onderschept en in beslag genomen. Deze drugs waren onderweg naar Australië.

Nederlanders gepakt in Australische drugszaak
Nederlanders gepakt in Australische drugszaak (Foto: ANP)

Vuelta eert afscheidnemende Contador met rugnummer 1

Alberto Contador gaat in de Vuelta a España van start met rugnummer 1. Dat maakte de organisatie van de Vuelta dinsdag bekend. "Als hommage voor zijn briljante carrière."

Contador was 3 keer eindwinnaar van de Vuelta: in 2008, 2012 en 2014. Aangezien hij het jaar na een eindoverwinning nooit aan de start kwam van de Ronde van Spanje kon hij nooit met het nummer 1 door eigen land rijden.

"Het is voor ons een grote eer dat Alberto de Vuelta heeft uitgekozen om zijn loopbaan te beëindigen. We zijn hem ontzettend dankbaar. Alberto maakt voor eens en altijd deel uit van de Spaanse wielergeschiedenis", liet koersdirecteur Javier Guillén weten.

Wielerploegen dreigen met boycot WK ploegentijdrijden

Een deel van de WorldTour-teams overweegt opnieuw om het WK ploegentijdrit te boycotten. Dat melden De Telegraaf en Het Nieuwsblad. Ook vorig jaar dreigden ploegen met een boycot. Uiteindelijk stonden er toen tien WorldTour-formaties aan de start.

Tijdens de Tour hield het AIGCP, de belangenvereniging van profesionele wielerploegen, twee vergaderingen. Voorzitter Iwan Spekenbrink en directeur Javier Barrio hebben nadien een lijst van voorwaarden overgemaakt aan de UCI. Het lijkt erop dat de internationale wielerbond niet aan die voorwaarden wil voldoen, want volgens Patrick Lefevere plannen de teams een collectieve boycot. "Ik zie de mailtjes van de AIGCP binnenkomen", aldus Lefevere tegenover Het Nieuwsblad. "Die zeggen allemaal: Wij gaan niet."

De hotel- en reisvergoeding bedraagt slechts 8500 euro. De logistieke kostprijs zou volgens Het Nieuwsblad namelijk vier tot vijf keer hoger liggen.

'Juve dichter bij De Vrij'

Lazio neemt genoeg met zo'n twintig miljoen euro voor Stefan de Vrij. Juventus lijkt te gaan toehappen.

De Vrij heeft bij Lazio nog een contract tot medio volgend jaar. Juventus zou de Oranje-verdediger graag naar Turijn zien komen als opvolger van Leonardo Bonucci, maar tot voor kort vroeg de Romeinen veertig miljoen euro.

Tuttosport meldt nu dat Lazio er maar niet in slaagt De Vrij langer aan zich te binden en dus een transfervrij vertrek in 2018 lonkt. Daarom zou de club bereid zijn om De Vrij voor de helft van het eerder genoemde bedrag af te staan. Dat zou voor Juventus makkelijk op te hoesten moeten zijn.

De Vrij werd deze zomer al in verband gebracht met Chelsea, Internazionale en Bayern München. Nu lijkt dus de Oude Dame de belangrijkste kandidaat voor zijn handtekening. Mocht het tot een overstap komen, dan verlaat de oud-Feyenoorder Lazio na drie jaar. Hij kwam daarin tot 58 Serie A-duels.

Erdogan wil met Turkije Duitsland inhalen

De Turkse president Erdogan heeft weer eens uitgehaald naar Duitsland. In een toespraak tijdens een bijeenkomst van zijn AK-partij in Rize kondigde hij aan van Turkije een modernere staat te zullen maken dan Duitsland.

"Wanneer mijn burgers, die op dit moment in het buitenland wonen, in het land terugkeren, zullen zij zeggen: wat is Duitsland nu helemaal", aldus Erdogan. "Zij zullen zeggen: mijn land heeft het ingehaald."

Daarna verweet hij Berlijn weer dat het terroristen steunt, in plaats van ze uit te leveren aan Turkije, zo meldden Duitse media dinsdag. Berlijn en Ankara leven al enige tijd op gespannen voet. Duitsland wil dat Turkije drie mensen met een Duits paspoort vrijlaat die vastzitten vanwege terreurbeschuldigingen.

Erdogan wil met Turkije Duitsland inhalen
Erdogan wil met Turkije Duitsland inhalen (Foto: ANP)

Zwembond wil zwemles voor asielzoekers

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vindt dat asielzoekers zwemles moeten krijgen of in elk geval informatie moeten ontvangen over de gevaren van water. Aanleiding is het verdrinken van een zestienjarige asielzoeker uit Syrië maandag in een zwembad in Venlo.

Volgens Alice Schols, die bij de bond over zwemlessen gaat, onderschatten asielzoekers de gevaren. Ze denken dat zwemmen makkelijk is omdat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt ze een bericht van de NOS.

De zestienjarige jongen overleed nadat hij maandagmiddag in kritieke toestand uit het zwembad was gehaald. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Schoolzwemmen
In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn. Bij ouders van niet-westerse afkomst, zoals met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, gebeurt dat minder. Door bezuinigingen is schoolzwemmen in een aantal plaatsen in ons land afgeschaft.

Bij de meeste verdrinkingsgevallen in Nederland gaat het om toeristen of mensen die hier tijdelijk verblijven. Veel slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen.

Zwembond wil zwemles voor asielzoekers
Zwembond wil zwemles voor asielzoekers (Foto: ANP)

'Gifgasgranaten slingeren rond bij Mosul'

Vlakbij het Iraakse Mosul liggen sinds enkele weken met mosterdgas gevulde mortieren in onbeschermde toestand. Dat zegt de Stichting Vluchteling dinsdag na een bezoek aan Mosul, Kirkuk en Bashiqa.

De aanwezigheid van grote hoeveelheden zelfgeproduceerde explosieven, waaronder chemische wapens, vormt een grote belemmering bij de terugkeer van de bewoners, zegt de stichting. Volgens experts van de ontmijningsorganisatie Mines Advisory Group, waarmee Stichting Vluchteling in Irak werkt, worden op veel plaatsen in de omgeving van Mosul ingrediënten voor chloor- en mosterdgas gevonden.

Maar ook kant-en-klare mortiergranaten en sporen van daadwerkelijke gebruik van deze verboden wapens. Op de afgelegen vlakte waar onklaar gemaakte explosieven verzameld worden voor vernietiging, stonden deze week honderden liters chloor- en mosterdgas in jerrycans.

Capaciteit ontbreekt
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling was de afgelopen dagen in Mosul en omgeving: "Ik kan niet geloven dat zulke gevaarlijke wapens open en bloot in de dorpen rondslingeren. De capaciteit ontbreekt om snel en effectief voor de vernietiging van deze wapens zorg te dragen, waardoor het risico bestaat dat er ernstige ongelukken gebeuren met deze dodelijke gifgassen".

Ceelen pleit voor snelle en omvangrijke steun van de internationale gemeenschap bij het onschadelijk maken van explosieven in woongebieden. "Ik werd al ziek van een paar minuten bij een lekkende gifgasgranaat. In deze zelfde lucht spelen kinderen. Ruiming moet de hoogste prioriteit krijgen."

Stichting Vluchteling bekijkt wat de bewoners, na het verdrijven van IS uit Mosul, nu het hardst nodig hebben. De stichting stelt 100.000 euro beschikbaar voor de ruimingsactiviteiten in het gebied.

'Gifgasgranaten slingeren rond bij Mosul'
'Gifgasgranaten slingeren rond bij Mosul' (Foto: ANP)

Massale berovingen in Vlissingen

In het Zeeuwse land is het oorlog en vooral in Vlissingen is niemand meer veilig. Bewoners, toeristen en anderen worden daar op straat massaal beroofd door de lokale criminelen van het gevederde soort: meeuwen. 

Zo kwam Omroep Zeeland met het tragische verhaal van toeriste Yvonne van den Akker - Van Dam uit Den Bosch. De vrouw liep maandagmiddag vrolijk over de Vlissingse straten aan een ijsje te likken, tot ze brutaal aangevallen werd en haar ijsje kwijtraakte aan een meeuw. 

De toeriste is zich naar eigen zeggen écht rot geschrokken. "Ik heb ook best wel gevloekt op die puntje-puntje-meeuwen", vertelt het slachtoffer erbij. Mevrouw wist nog wel iemand te redden door deze persoon, die nog wél een ijsje had, snel naar binnen te dirigeren voor een volgende meeuw toe kon slaan.

Een nieuw ijsje heeft Van den Akker - Van Dam niet meer gehaald, want ijsjes eten durft ze niet meer. "Nou ja, buiten dan. Binnen ga ik het nog wel een keer doen." Gelukkig maar.  Het hele interview met de vrouw is hier te luisteren.

Volgens lokale bewoners is het probleem vooral dat mensen de meeuwen voeren. De gemeente Vlissingen hing vorig jaar al verbodsborden op, maar daar trekken de meeuwen zich niks van aan. 

Hackers kraken brandweercommunicatiewagen

Hackers zijn er in geslaagd een communicatiewagen van de brandweer te kraken. Op een hackersfestival in Flevoland had de brandweer van Noord- en Oost-Gelderland twee brandweerwagens neergezet om de beveiliging door bezoekers te laten testen. Binnen anderhalf uur had een van hen toegang tot de internetrouter aan boord van een van de wagens, schrijft de NOS.

"Ik kan nu zelf een gebruiker op het netwerk aanmaken", zegt de hacker, beveiligingsonderzoeker Dave Wurtz. De communicatiewagen wordt gebruikt bij grote operaties in gebieden met een matige dekking van het mobiele netwerk.

Nederlandse voetbalsters hijsen de vlag in top

Lekkere finale als afsluiting van een memorabel EK. Met soms mooie doelpunten, spanning tot het eind en duels op het scherpst van de snede zonder elkaar te sparen. Met het vuur aan de schenen werd Neerlands eer hartstochtelijk verdedigd. Vanaf het eerste fluitsignaal sloeg de vlam in de pan. Het willen winnen werd omgezet in met heilige overtuiging geloven in eigen kunnen. De Nederlandse spaarpotten zullen rijkelijk gevuld gaan worden. De Euro's vinden straks blindelings hun weg naar de wachtende gleuven. Net zoals de supporters in het helemaal gevulde stadion van FC Twente na de 4-2 overwinning op de stugge Denen vervuld waren van vreugde. Dat spaarvarkentje hadden ze maar mooi geslacht.

Knights of the Frozen Throne: de favoriete kaarten van de crew

De nieuwste uitbreiding van Hearthstone, Knights of the Frozen Throne, wordt gelanceerd op 10 augustus en van tevoren worden alle kaarten onthuld die met de set te verkrijgen zijn. Daar zit van alles tussen: kaarten die dienen als filler en dus niet het spelen waard zijn, kaarten die vaak gebruikt gaan worden in de meta en natuurlijk ook knotsgekke kaarten die dienen als smaakmaker voor een nieuwe uitbreiding. Maar welke kaarten zijn nu opgevallen bij de FOK! Gamescrew? Hearthstone-fans Puddington en Noppie2000 bespreken hun favorieten.

Godzilla-acteur Haruo Nakajima overleden

De Japanse acteur en stuntman Haruo Nakajima is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Nu zal die naam de meeste mensen weinig zeggen, maar Nakajima was de man die in 1954 voor het eerst in een rubberen pak kroop om de rol te kunnen spelen van het iconische filmmonster Godzilla. Volgens zijn dochter Sonoe Nakajima was de acteur de afgelopen maand opgenomen in een ziekenhuis en overleed hij maandag aan de gevolgen van een zware longontsteking.

De op 1 januari 1929 in Yagamata geboren Haruo Nakajima begon zijn filmloopbaan als stuntacteur in films als Sword For Hire (1952), Eagle Of The Pacific (1953) en speelt de rol van bandiet in de cultklassieker Seven Samurai (1954). Datzelfde jaar maakt Nakajima ook zijn internationale doorbrak als hij in de huid van het monster Godzilla kruipt. De door Ishiro Honda geregisseerde rolprent was een duidelijk statement tegen de in die tijd gebruikelijke nucleaire testen in het Pacifische gebied.

Nakajima zou van 1954 tot 1972 in 12 opeenvolgende films van de eveneens legendarische Toho filmstudio de rol van de prehistorische vuurspuwende megasalamander spelen. Voor zijn filmrol bestudeerde de acteur hoe olifanten en beren zich voortbewogen. In een interview met de Nakajima in 2014 zei hij: "Als Godzilla niet normaal kan lopen, is het niet meer dan een ordinaire freakshow." Ook over de Amerikaanse remake van Godzilla had de Japanner een uitgesproken mening: "Ik ben het origineel, het echte werk. Mijn Godzilla was de beste!"

Haruo Nakajima zal in besloten kring worden begraven.

Godzilla (1954)
Godzilla (1954)

Sneijder: "Utrecht paste net niet"

Wesley Sneijder sprak met FC Utrecht, maar 'het paste allemaal net niet'. Ajax was niet in beeld deze zomer.

Sneijder tekende maandag voor één seizoen bij OGC Nice, de nummer drie van vorig Ligue 1-seizoen. Even leek het erop dat de 132-voudig Oranje-international na zijn transfervrije vertrek bij Galatasaray naar Utrecht zou gaan.

"Met Frans van Seumeren van FC Utrecht heb ik een goed gesprek gevoerd, maar uiteindelijk paste het allemaal net niet", zegt Sneijder tegen De Telegraaf. De keuze voor Nice was uiteindelijk een heel bewuste, weloverwogen keuze. "Als je 33 bent, weet je dat de absolute topclubs niet in de rij staan. Ik kon naar China en het Midden-Oosten, maar hield Oranje altijd in mijn achterhoofd. Ik wil niets liever dan volgend jaar naar het WK in Rusland. Dat ik door mijn komst naar Nice in beeld blijf voor het Nederlands elftal, is een mooie bijkomstigheid", aldus Sneijder.

Een terugkeer naar Ajax zat er deze zomer geen moment in, bevestigt Sneijder. "Ajax is nooit ter sprake gekomen", aldus de middenvelder die in 2007 uit Amsterdam vertrok om bij Real Madrid aan de slag te gaan.

FOK! Wat een weer: code geel (regen)

Wanneer de leeuwerik hoog in de lucht zweeft,
zo brengt het ons mooi weer.

Goedemorgen!

Gisteren was het op veel plaatsen zonnig. Het was hier (in het oosten) prachtig weer en ik heb 's avonds tot een uur of 10 buiten gezeten. De thermometer wees toen nog ruim 20 graden aan.

Helaas krijgen we vandaag geen herhaling van dat weer. De afgelopen nacht is er al bewolking het land binnengetrokken en die neemt vanmorgen verder toe. Aan het eind van de ochtend gaat het dan regenen. Later in de middag en de avond komen er forse buien die gepaard kunnen gaan met onweer. Aan het eind van de avond wordt het dan weer droger vanuit het zuiden. En de temperatuur? 21 tot 24 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig en koel voor de tijd van het jaar.

Update 09:50 uur:
Vanwege de verwachte regenhoeveelheid heeft het KNMI code geel afgegeven. Zoals hierboven al gemeld bereikt een gebied met regen en onweersbuien aan het eind van de ochtend ons land. Zeker in het midden en noorden van het land kan lokaal erg veel regen vallen (tot 30 mm).  Hierbij is er kans op blikseminslagen, windstoten en hagel. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Mocht het nodig zijn dan houden we jullie op de hoogte.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:12
Zon onder: 21:19
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1786 De top van de Mont Blanc wordt voor het eerst bereikt.
1837 De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht
1876 Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
1963 De grote treinroof in Engeland. Buit: meer dan 2 miljoen pond.
1991 Mast van Radio Warschau (646 m) in Polen, lange tijd het hoogste bouwwerk gemaakt door mensen, stort in.
2001 Lancering van Genesis (ruimtesonde), het eerste ruimtetuig dat deeltjes van de zonnewind opvangt en terugbrengt naar de aarde.

Fraaie lucht boven Alkmaar (Foto: Papabear)
Fraaie lucht boven Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rob Geus klaar met vieze keukens

Rob Geus heeft genoeg van de smerige restaurantkeukens. Na het jarenlang inspecteren van horecazaken is de presentator toe aan iets nieuws. In de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10 vertelt Rob dat programma's als de Smaakpolitie zijn langste tijd wel hebben gehad.

"Ik moet wel weg uit die horecahoek. Daar moet je me nu wel een beetje gaan weghalen. Ik bedoel, dat kennen we nu wel. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden en daar zijn we nu met z'n allen hard over aan het nadenken", zegt Rob.

Zelf heeft hij al een idee welke kant hij op zou willen met een nieuw programma. "Ik vind wel dat in de hoek van mensen helpen mijn kracht ligt. Er zijn bijvoorbeeld genoeg misstanden in de zorg die misschien wel wat extra aandacht verdienen. Om daar bijvoorbeeld eens met een programma in te duiken lijkt me mooi."

Rob hoeft zich in ieder geval niet te vervelen. In oktober opent hij een eigen pannenkoekenrestaurant in Barendrecht.

Rob Geus klaar met vieze keukens
Rob Geus klaar met vieze keukens (Foto: BuzzE)

Gewonden door blikseminslag Franse camping

Door een blikseminslag op een camping in het westen van Frankrijk zijn acht jongeren gewond geraakt, van wie een zeer ernstig. De jongeren behoorden tot een groep die verbleven op de camping in Lathus ten zuidoosten van Poitiers.

Het incident was maandagavond. Voor diverse Franse departementen gold een waarschuwing voor onweer maar juist niet voor het gebied in het departement Vienne van het ongeval. Het ernstig gewonde slachtoffer verkeert volgens Franse media in kritieke toestand

Gewonden door blikseminslag Franse camping
Gewonden door blikseminslag Franse camping (Foto: ANP)

Mario hamert erop los in Mario + Rabbids Kingdom Battle

Ubisoft stelt door middel van trailers enkele personages uit het turnbased spel Mario + Rabbids Kingdom Battle voor. De aftrap is voor niemand minder dan Mario, die weinig introductie nodig heeft.

In Mario + Rabbids Kingdom Battle is Mario een mobiele aanvaller die vooral van dichtbij en geringe afstand veel schade doet. Van dichtbij hamert hij bijvoorbeeld op vijanden, terwijl hij een mid-range wapen heeft om ze van enige afstand te beschieten. Mario heeft unieke speciale vaardigheden zoals M-Power om teamleden te boosten en Hero Sight zodat hij vijanden die in zijn bereik lopen tijdens hun beurt alsnog extra beschiet.

Mario + Rabbids Kingdom Battle komt 29 augustus uit op Nintendo Switch.

'Pikante transfer voor Strootman'

Kevin Strootman kan een spectaculaire overstap maken binnen Italië. Juventus zou interesse hebben in de Nederlandse middenvelder.

Tuttosport opent dinsdagmorgen met het nieuws dat Strootman in de belangstelling staat van de landskampioen. Beppe Marotta, directeur van Juventus, zou zeer gecharmeerd zijn van de 36-voudig Oranje-international. Het is onduidelijk of AS Roma, de voorbije jaren de voornaamste aanjager van Juve, bereid is na te denken over een vertrek van de steunpilaar.

Als Juve veel geld over heeft voor Strootman, zal het lastig zijn voor Roma om hem te behouden. In zijn contract staat een vaste afkoopsom van 45 miljoen euro en zodra dat betaald wordt, moet de club hem dus laten gaan.

Strootman, die nog tot 2022 onder contract staat in Rome, kwam in 2013 over van PSV. Na een sterk debuutseizoen kwakkelde hij twee jaar met blessures, maar vorig jaar was de oud-speler van Sparta Rotterdam en FC Utrecht weer een vast gezicht op het Romeinse middenveld.

Win het boek Balverliefd van Anouk Hoogendijk

Anouk Hoogendijk begon haar voetbalcarrière bij FC Utrecht. Sinds 2012 speelde ze voor Ajax, tussendoor speelde ze ook nog even voor Arsenal.  In 2009 bereikte het Nederlandse vrouwenelftal met Hoogendijk op het EK de halve finales. Ze speelde in totaal 103 interlands waarin ze negen maal tot scoren wist te komen. In april van dit jaar maakte ze bekend te stoppen als voetbalster.

Bij het afgelopen Europees kampioenschap voetbal in Nederland  was Hoogendijk analyticus en speciale reporter voor de NOS.

In het boek Balverliefd verhaalt Anouk niet alleen over die wonderlijke dag die haar leven volledig op zijn kop zette, maar beschrijft ze ook speciaal voor de amateurvoetbalster hoe je als vrouw de voetbaltop kan bereiken. 

In samenwerking met Uitgeverij Lucht mogen we vijf exemplaren weggeven van  Balverliefd.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is onderstaande  vraag beantwoorden:

Wie werd uitgeroepen tot de beste speelster van het afgelopen EK voetbal  voor vrouwen?

Het antwoord kan je hier invullen.

Meedoen kan tot 14 augustus 20:00 uur

Meer Pokemon-kaarten in Burning Shadows-uitbreiding

De derde uitbreiding in de nieuwste reeks van Pokémon Trading Card Game, Sun & Moon—Burning Shadows, is in de winkels beschikbaar in Nederland.

Deze uitbreiding bevat twee nieuwe themadecks met Alolan Ninetales of Lycanroc op de cover. Er zijn meer dan 140 kaarten toegevoegd, waaronder full-art Supporter-kaarten en twaalf nieuwe Pokémon-GX zoals Tapu Fini-GX, Necrozma-GX, Salazzle-GX en Golisopod GX.

NVWA haalt ook kippenvlees door de mangel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden, worden daarvoor gecontroleerd. Dat meldde een woordvoerder van de NVWA dinsdag na berichtgeving van het AD.

Pluimveebedrijven waar fipronil is aangetroffen in de eieren, zijn nu geblokkeerd. De eveneens aanwezige vleeskuikens op zo´n bedrijf mogen alleen na toestemming van de NVWA worden verhandeld. De NVWA geeft zo'n bedrijf pas vrij als na proefslachtingen van kippen zeker is dat het bestrijdingsmiddel fipronil niet in het vlees zit.

Volgens de NVWA hebben bedrijven met vleeskippen doorgaans geen last van bloedluis. De kippen leven hooguit zes weken en worden dan geslacht. Daarna wordt de stal schoongemaakt waardoor de mijt niet de tijd krijgt zich te nestelen.

NVWA controleert ook kippenvlees
NVWA haalt ook kippenvlees door de mangel (Foto: ANP)

Rechter veegt miljardenclaim van tafel

Een rechter in Wijnjewoude (Friesland) heeft de claim van een inwoner resoluut van tafel geveegd. De man, die beweert door zijn buren te zijn mishandeld, had een schadevergoeding van maar liefst 1 miljard euro geëist. 

De buren zeggen echter dat er 'maar een klap is gevallen' en daar gingen de rechter en officier van justitie in mee. Hun kant van het verhaal luidt dat de buurman om het minste of geringste de politie of de gemeente belt. Een getuige geeft aan dat de bewuste man ruzie heeft met iedereen. Hoewel de buren wel zijn veroordeeld voor de klap, is er geen straf opgelegd door de rechter. 

Vaak wordt een schadeclaim 'niet ontvankelijk' verklaard. Als dat gebeurt kan de indiener nog naar de burgerlijke rechter om verhaal te halen. Doordat de rechter de claim heeft afgewezen, is dat in deze zaak niet meer mogelijk. 

WK atletiek: Dag 5 - Het heerlijk avondje is gekomen

Het is alweer tijd voor de vijfde dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen en het belooft een hele mooie avond te worden. Drie van de mooiste onderdelen in de atletiek sluiten het programma van vanavond af, met hét absolute toponderdeel van de hedendaagse atletiek, de 400 meter bij de mannen, als prachtig sluitstuk. Als je één avond uit moet kiezen om de hapjes en drankjes er bij te pakken is het vandaag wel en dat gaan we doen ook.

Nederlanders
Het Nederlandse programma is vandaag niet al te groot, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Op de 200 meter bij de dames komt regerend wereldkampioene Dafne Schippers in actie in de series. Ze is ingedeeld in een serie met atletes die allemaal een persoonlijk record hebben dat minstens een kleine seconde langzamer is dan dat van Schippers. Als de Nederlandse geen valse start maakt kan dit in principe niet fout, als ze wel een valse start maakt is dat oerdom, want dat is in dit veld absoluut onnodig.

Kogelstootster Melissa Boekelman debuteert op het WK, hoewel ze vorig jaar al wel van de partij was op de Olympische Spelen. Met 18,66 meter gooide ze eind vorige maand een dik persoonlijk record, als ze dat herhaalt staat ze sowieso in de finale, want de kwalificatie-eis ligt op 18,30 meter. Een plek bij de beste twaalf in de kwalificatie is ook voldoende en gezien het matige niveau van de laatste tijd is dat, aangeziemnBoekelman in topvorm is, zeker mogelijk.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
20:20 Speerwerpen vrouwen Finale -
20:30 200m vrouwen Series Dafne Schippers
20:35 Polsstokhoogspringen mannen Finale -
21:35 400m horden vrouwen Halve finales -
21:40 Kogelstoten vrouwen Kwalificatie Melissa Boekelman
22:10 3000m steeplechase mannen Finale -
22:35 800m mannen Finale -
22:50 400m mannen Finale -

Finale 16: Speerwerpen vrouwen
De Duitse Katharina Molitor snoerde op het vorige WK in Beijing duizenden Chinese mondjes door in haar allerlaatste worp het goud van de Chinese Lü Huihui af te pakken en ook vanavond is ze er weer bij - net als Lü overigens. Olympisch goud was er verrassend voor de Kroatische Sara Kolak, die we vanavond ook in actie zullen zien. De jonge Kolak is dit jaar aanvoerdster van de wereldranglijst en op voorhand verwacht men een duel tussen haar en de Tsjechische Barbora Spotakova, de olympisch kampioene van 2008 en 2012. 

Lü was dit seizoen nog onzichtbaar, maar in de kwalificaties haalde ze hard uit en daarmee is ze plotseling toch weer een kanshebster. Ook de 20-jarige Eda Tugsuz moeten we absoluut in de gaten houden. De jonge Turkse was bij de junioren al redelijk, maar op de Islamitische Solidariteitsspelen in Baku gooide ze met 67,21 meter een afstand waarmee ze op het WK medaillekandidate is. Tot slot noemen we de Wit-Russische Tatsiana Khaladovich, bezig aan een zeer constant seizoen.

Finale 17: Polsstokhoogspringen mannen
Regerend wereldkampioen Shawn Barber kent zeker niet het beste seizoen ooit, maar de Canadees is er wel bij en staat in de finale. Dat kan niet gezegd worden van olympisch kampioen Thiago Braz: de Braziliaan kent een dramatisch seizoen en besloot voor het WK zich op 2018 te gaan richten. Met 6,00 meter is Sam Kendricks dit seizoen de man in vorm, maar hij is zeker niet de enige kanshebber. Denk bijvoorbeeld aan Paweł Wojciechowski, de Poolse wereldkampioen van 2011, die twee jaar terug een van de drie winnaars van WK-brons was. Dit jaar is hij beter dan ooit en dat hij tegen de druk kan heeft hij al bewezen.

De ogen gaan ook zeker gericht worden op Armand Mondo Duplantis. De pas 17-jarige Zweed is een van de grootste talenten die we in hele lange tijd gezien hebben en staat met een - voor een tiener - onwaarschijnlijke 5,90 meter op de derde plek op de wereldranglijst. De kwalificatie verliep moeizaam, maar hij zou zomaar eens geschiedenis kunnen schrijven. Nog meer geschiedenis dan, want hij is al de jongste finalist ooit op een veldonderdeel. 

De grote man op dit onderdeel is natuurlijk Renaud Lavillenie, de Franse wereldrecordhouder. Op olympisch goud in 2012 na heeft hij echter nog geen mondiale titel, op WK's bleef hij steken op één keer zilver en drie keer brons. Vandaag kan het dan lukken, maar de concurrentie is weer loodzwaar en hij is toch niet echt dé favoriet.

Lavillenie hoopt eindelijk de wereldtitel te kunnen pakken (Pro Shots/Gepa)
Lavillenie hoopt eindelijk de wereldtitel te kunnen pakken (Pro Shots/Gepa)

Finale 18: 3000m steeplechase mannen
De eerste van drie werkelijk schitterende affiches om de avond mee af te sluiten. Als je het over de steeplechase hebt, heb je het over Kenia, maar we moeten toch vooral één man specifiek noemen: regerend wereldkampioen Ezekiel Kemboi. De inmiddels 35-jarige Kemboi heeft een werkelijk bizarre erelijst, met WK-zilver in 2003, 2005 en 2007, gevolgd door maar liefst vier opeenvolgende wereldtitels.

Daarbij tellen we nog olympisch goud in 2004 en 2012, met de kanttekening dat hij in 2008 de finale met een voedselvergiftiging liep en vorig jaar na brons gediskwalificeerd werd omdat hij op de binnenkant van de baan had gestaan. Kemboi is gedurende het seizoen niet indrukwekkend geweest, maar dat is hij eigenlijk zelden, en ondanks dat hij ook een dagje ouder wordt zou je een rund zijn als je hem uitvlakt.

Goed, tot zover Kemboi, over naar de volgende Keniaan. Conseslus Kipruto is de regerend olympisch kampioen en ondanks wat gedoe rondom een blessure is hij gewoon van de partij. Kemboi's opvolger is, mits fit, een grote kandidaat voor goud en dat hoopt hij na twee keer WK-zilver te bewijzen. De derde Keniaan, Jairus Birech, is een van de snelsten ooit op dit onderdeel, maar dit seizoen is hij matig in vorm. 

Als we de Kenianen laten voor wat het is komen we bij twee voornaamste uitdagers terecht. Ten eerste de Amerikaan Evan Jager, vorig jaar zilver op de Spelen en dit jaar de snelste van allemaal. Tot slot is er de onwijs vervelende Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad, goed voor zilver, zilver en brons op de drie vorige Spelen en eigenaar van twee bronzen WK-medailles. Dit wanstaltige figuur maakte furore door een jong meisje, verkleed als mascotte, hard tegen de grond te duwen, door na een wedstrijd met een teamgenoot op de vuist te gaan en door gediskwalificeerd te worden omdat hij voor de finish zijn shirt uittrok - op weg naar EK-goud. Hier gaan we niet voor juichen.

Kemboi pakte twee jaar geleden voor de vierde keer op rij de wereldtitel, een ongelooflijke prestatie (Bron: YouTube)

Finale 19: 800m mannen
Wereld- en olympisch kampioen David Rudisha is er vanwege een blessure helaas niet bij, dus de Keniaanse wereldrecordhouder krijgt vandaag een opvolger. Wat Kenia betreft moet dat komen van de 19-jarige wereldkampioen junioren, Kipyegon Bett, dit jaar in uitstekende vorm. De wereldkampioen van 2013, Mohammed Aman, is de laatste jaren niet zo best, maar de Ethiopiër plaatste zich toch redelijk overtuigend voor de finale.

De vooraf grootste favoriet was toch wel Nijel Amos. De man uit Botswana is met zijn olympische zilveren race van 2012 de op één na snelste 800m-loper ooit en dit seizoen is hij in betere vorm dan we hem in hele lange tijd gezien hebben. Let op het laatste rechte stuk: Amos gooit zijn hoofd in zijn nek, zweept zijn armen alle kanten op en gaat de eindsprint aan.

Buiten die drie kunnen ook de vijf andere finalisten best een medaille pakken. Brandon McBride moet het doen namens Canada, Thiago André is de Braziliaan in de eindstrijd. Pierre-Ambroise Bosse uit Frankrijk is eveneens zeer sterk en dat geld ook voor de Pool Adam Kszczot, terwijl de Britten de hoop op Kyle Langford gevestigd hebben.

Finale 20: 400m mannen
Misschien wel hét hoogtepunt van het WK. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk is de torenhoge favoriet en dat is niet onterecht: hij is wereld- en olympisch kampioen en sinds Rio 2016 houder van het wereldrecord. Ook dit jaar is hij weer zeer indrukwekkend en hoewel niks onmogelijk is, lijkt het toch vooral de vraag of Van Niekerk als eerste onder de 43 seconden duikt en niet of hij goud wint.

Van Niekerk heeft meerdere uitdagers, te beginnen met Fred Kerley. De Amerikaan is dit seizoen doorgebroken met een paar geweldige tijden en met 43,70 seconden hoort hij al bij de snelsten ooit. We kijken ook naar Steven Gardiner uit de Bahama's, die in de halve finales met een geweldige race onder de 44 seconden dook: 43,89, waarbij hij wel heel erg diep leek te gaan.

Vervolgens komen we bij twee mannen uit Botswana: Isaac Makwala liet de 200 meter gisteren schieten en schijnt ziek te zijn, maar dat kan prima een excuus zijn om de 200 over te mogen slaan. Met 43,72 seconden een van de snelste mannen ooit en een grote kanshebber op de medailles. Zijn jonge landgenoot Baboloki Thebe lijkt ook wederom in topvorm te zijn en hoewel hij met 44,02 'de' grens nog niet doorbroken heeft, is een medaille absoluut mogelijk.

De gouden recordrace van Van Niekerk op de Spelen van vorig jaar (Bron: YouTube)

HBO-hackers lekken e-mails en eisen losgeld

De hackers die vorige week materiaal van HBO online hebben gezet, hebben dat maandag opnieuw gedaan. Deze keer hebben ze daar ook een video bijgevoegd waarin ze losgeld eisen.

De groep, die zich Mr. Smith noemt, lekte vijf scripts van Game Of Thrones. Eén daarvan betreft een nog niet uitgezonden aflevering. Daarnaast hebben de hackers volgens Wired nog allerlei interne HBO-documenten online gezet, zoals emails, financiële overzichten, arbeidscontracten en marketingplannen.

Het is niet duidelijk hoeveel geld de hackers eisen van de zender. In de video laten ze weten dat de eis bij de CEO van HBO, Richard Plepler, ligt. In de kopie van een brief naar Plepler die is gepubliceerd, is het bedrag verwijderd. De deadline voor betaling is drie dagen na verzending van de brief, maar de cybercriminelen vertellen niet wanneer zij de losgeldeis hebben verstuurd.

HBO-hackers lekken e-mails en eisen losgeld
HBO-hackers lekken e-mails en eisen losgeld (Foto: BuzzT)

Medewerker Google ontslagen na 'gender-memo'

Google heeft een medewerker ontslagen die zich eerder intern had verzet tegen positieve discriminatie van vrouwen bij de computergigant. Softwareontwikkelaar James Damore liet aan persbureau Reuters weten te zijn ontslagen voor het "in stand houden van genderstereotypen". Hij bekijkt welke stappen hij kan nemen.

Damore meent dat het lagere aantal vrouwen in de ICT-wereld en op leidinggevende functies te verklaren is door biologische verschillen zoals interesses. Zijn memo zorgde voor een verhit debat binnen het bedrijf en kost hem nu de kop. Ook op internet ging zijn opstel viraal.

Googles directeur voor diversiteit Danielle Brown schreef als reactie dat de memo uitgaat van "onjuiste veronderstellingen over geslacht". Sundar Pichai, de baas van Google, stelt dat een deel van de memo ingaat tegen de gedragscode van het bedrijf.

Medewerker Google ontslagen na kritische memo
Medewerker Google ontslagen na 'gender-memo' (Foto: ANP)

Zorgen om suïcidale Sinéad O'Connor

Fans en bekenden van Sinéad O'Connor maken zich zorgen om de zangeres. Sinéad plaatste voor het weekend een video op Facebook waarin ze huilend vertelt over haar leven met een psychische aandoening en suïcidale gedachten.

De Nothing Compares 2 U-zangeres laat daarin weten dat ze in een motel woont en plaatste vrijdag het adres. Op diezelfde dag liet ze een bericht op Facebook achter voor een vriend, en daarna werd het stil op haar pagina. Het is onduidelijk of Sinéad, die lijdt aan een bipolaire stoornis, ondertussen hulp heeft gekregen.

De muzikante wil in de twaalf minuten durende video uitleggen hoe het voelt om psychische problemen te hebben, vertelt ze. "Mentale aandoeningen zijn als drugs: ze geven er niets om wie je bent. Maar wat nog erger is, is het stigma. Mensen die van je zouden moeten houden en voor je zouden moeten zorgen behandelen je je alsof je niks bent."

Sinéad vertelt ook dat ze zich enorm eenzaam voelt sinds ze de voogdij over haar dertienjarige zoon kwijt is. In mei, vlak na de beslissing van de Ierse kinderbescherming, dreigde de zangeres op Facebook met zelfmoord. Ze zei toen dat de organisatie de dood van een beroemdheid op z'n geweten zou hebben als het besluit niet werd ingetrokken.

Zorgen om suïcidale Sinéad O'Connor
Zorgen om suïcidale Sinéad O'Connor (Foto: BuzzE)

Doden en gewonden door schietpartij Curaçao

Op Curaçao zijn maandagavond (lokale tijd) vier mensen omgekomen bij een schietpartij en zes mensen gewond geraakt. Dat maakte de politie bekend.

Onbekenden openden vanuit een auto met een automatisch geweer het vuur op een bar annex kleine supermarkt waar veel mensen aanwezig waren. Daarna ontstond grote paniek.

Van de daders ontbreekt ieder spoor. Het bloedbad, dat plaatsvond in de wijk Buena Vista, doet denken aan een schietpartij met vier doden in maart van dit jaar in een andere wijk.

De wijk Buena Vista is al geruime tijd het toneel van schietpartijen en ander geweld. Vaak heeft dat te maken met geweld tussen rivaliserende bendes.

Doden en gewonden door schietpartij Curaçao
Doden en gewonden door schietpartij Curaçao (Foto: ANP)

Zuid-Afrikaans parlement stemt over Zuma

Het Zuid-Afrikaanse parlement zou dinsdagmiddag Jacob Zuma weleens naar huis kunnen sturen. De 75-jarige president ligt al maanden zowel binnen als buiten zijn partij onder vuur, maar overleefde al meerdere moties van wantrouwen.

De kans op Zuma's aftreden is groter geworden nu is besloten dat de parlementsleden anoniem mogen stemmen. Oppositiepartij Democratische Alliantie vreesde dat leden van regeringspartij ANC hun leider ook deze keer niet openlijk zouden durven afvallen. Nu ze hun stem anoniem kunnen uitbrengen, hebben ANC-leden 'geen excuus meer' om Zuma te blijven steunen, vindt oppositieleider Musi Maimane. De oppositie moet 201 van de 400 parlementsleden meekrijgen om de president af te zetten.

Naar verwachting gaan dinsdag ook veel Zuid-Afrikanen de straat op om te demonstreren tegen Zuma. Maandag liepen al duizenden mensen mee in een protestmars.

Zuid-Afrikaans parlement stemt over Zuma
Zuid-Afrikaans parlement stemt over Zuma (Foto: ANP)

Agenten voor (tegen) paal na ontwijken collega's

Twee agenten zijn in de nacht van maandag op dinsdag met hun dienstwagen tegen een paal gebotst, omdat ze moesten uitwijken voor een andere politieauto. Ze zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie op Twitter.

Het ongeluk had plaats op de kruising van de Krefeldseweg en de Laaghuissingel in Venlo. Daar moesten de agenten een politieauto ontwijken, terwijl ze op dat moment onderweg waren voor een spoedmelding.

Agenten botsen op paal na ontwijken collega's
Agenten botsen op paal na ontwijken collega's (Foto: ANP)

F-16's zorgen voor onrust in Zeeland

Twee F-16's hebben maandagavond in Zeeland voor enige onrust gezorgd. Tientallen mensen belden 112 nadat harde knallen in de provincie waren te horen. Op Twitter hadden mensen het over explosies. De politie meldt dat de harde knallen afkomstig waren van vliegtuigen die door de geluidsbarrière vlogen.

Het betrof twee F-16's die vanuit vliegbasis Volkel waren opgestegen voor een noodinzet. Volgens de Belgische luchtmacht werd een vliegtuig dat geen contact meer had met de verkeersleiding door de F-16's onderschept. "Communicatie met vliegtuig hersteld, geen bijzonderheden. F-16's weer geland", meldt vliegbasis Volkel op Twitter.

F-16's zorgen voor onrust in Zeeland
F-16's zorgen voor onrust in Zeeland (Foto: ANP)

Haase naar tweede ronde in Montreal

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Masterstoernooi in Montreal. De Nederlandse tennisser (ATP-52) was met 6-3 en 6-3 te sterk voor de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP-23).

Van de eerder onderlinge ontmoetingen had Haase er op gravel twee verloren, maar die op hardcourt gewonnen. In Canada kwam de Nederlander vandaag op diezelfde ondergrond op eigen service tegen Ramos vrijwel niet in de problemen. Halverwege de eerste set plaatste Haase de break en hield die vast. In set twee viel de break op de stand van 5-3.

De volgende tegenstander van Haase komt uit het duel tussen Tomas Berdych en Nikoloz Basilashvili.

Ultraloper wil 10.000km hardlopen en stort 36km voor de finish in

De Indiër Samir Singh is, zoals we dat dan noemen, een man van de lange adem. De 44-jarige hardlooptrainer had zichzelf een vrij pittig doel gesteld: tienduizend kilometer hardlopen in honderd dagen, gemiddeld dus honderd kilometer per dag. 

Gekkenwerk natuurlijk, maar Singh begon vol goede moed en het ging uitstekend. Met kleding en materiaal wat hij uit donaties ontving, en levend op een euro of twee per dag, rende hij heen en weer tussen de sloppenwijken van Mumbai en het zakelijk district van de stad.

Maag- en darmklachten stopten Singh niet en nadat hij op 29 april begonnen was, kwam het einde in zicht. Zondag moest hij nog 150 kilometer hardlopen, omdat hij door ziekte wat op achterstand was geraakt.

Enfin, 150 kilometer is natuurlijk niks, dus voor de laatste keer ging Singh er vandoor. Dit keer ging het echter niet goed: met 36 kilometer voor de boeg kon de Indiër echt niet meer verder en moest hij noodgedwongen stoppen.

"Hij heeft veel last gehad van darmklachten en heeft flinke koorts opgelopen, maar in honderd dagen heeft hij 9964 kilometer hardgelopen", aldus Vikram Bhatti, die zich bezighield met het 'managen' van Singh's recordpoging. 

Voorafgaand aan de laatste dag had Singh nog wat mooie woorden over. "Mijn reis, honderd dagen lang honderd kilometer per dag hardlopen, is bijzonder uitdagend, maar ik wilde het uithoudingsvermogen van de menselijke geest laten zien."

Tijdens veel van de dagen kreeg hij een horde fans met zich mee, die dan een kort (of wat langer) stuk meeliepen, net zoals bij Forrest Gump het geval was. Als hij weer een beetje bijgekomen is begint Singh overigens gewoon aan een nieuwe uitdaging: tienduizend kilometer hardlopen is voor watjes, dus hij gaat nu voor veertigduizend kilometer, zonder daarbij een tijdslimiet te noemen.

"Ik heb mijn moeder al een tijdje niet gezien, omdat haar hart zou breken als ze mijn totaal gesloopte gezicht ziet, maar ik ben blij dat zoveel mensen op een of andere manier iets aan mijn verhaal hebben gehad", sluit hij af.

Singh ging voor 100 dagen keer 100 kilometer (Bron: YouTube)

Drenkeling overleden, bad dicht

Een zwembad aan de Drie Decembersingel in het Venlose stadsdeel Blerick is gesloten nadat daar maandagmiddag een drenkeling uit het water is gehaald. Volgens de politie is de drenkeling in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Het zwembad sloeg rond 14.40 uur alarm. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om medische bijstand te verlenen. Volgens Omroep Venlo gaat het om een jongen. Hij zou zijn gereanimeerd. De andere gasten verlieten het water, waarna het Buitenbad Groot Venlo dicht ging, aldus de omroep.

Update 08-08-2017 00:08:00 uur
De politie meld op haar website dat de jongen helaas is overleden. Medische hulp heeft niet mogen baten. De politie onderzoekt hoe de jongen kon verdrinken. 

Venezolaans WK-goud in het hinkstapspringen

In deze roerige tijden valt er in Venezuela toch nog een beetje wat te juichen: Yulimar Rojas heeft zich op het WK atletiek in Londen gekroond tot wereldkampioene hinkstapspringen.

De 21-jarige Rojas brak vorig jaar definitief door met olympisch zilver, achter de jarenlang ongenaakbare Colombiaanse Caterine Ibarguën. De twee begonnen nu als gedeeld favorieten aan de titelstrijd en het werd een razendspannende finale.

Met 14,67 meter tegen 14,55m nam Ibarguën in de eerste ronde de leiding, maar met 14,82m kwam Rojas er in poging twee overheen. Vervolgens was het weer de beurt aan Ibarguën, die naar 14,89 meter sprong en de leiding weer in handen nam.

In de vijfde van zes ronden haalde Rojas nog eens uit, dit keer kwam er 14,91 meter en dus de leiding op het scorebord te staan. Ibarguën probeerde uit alle macht om, zoals zo vaak, in de laatste poging de wedstrijd te beslissen, maar met 14,88m kwam ze drie centimeter tekort voor goud.

Olga Rypakova uit Kazakhstan pakte met 14,77 meter het brons. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.