Onderzoek Rekenkamer naar Defensie
Volgens de rekenkamer duidt dit op grote problemen met de sturing en beheersing. Zo weet het ministerie bijvoorbeeld niet hoeveel wapens en munitie voorradig zijn. Dat staat in het onderzoek dat de Rekenkamer vandaag bij het jaarverslag 2006 van Defensie heeft gepresenteerd. Het instituut is bezorgd, omdat veel onvolkomenheden op financieel terrein al jaren bestaan.
Betalingen en verplichtingen worden vaak niet onderbouwd met bewijsstukken. Bij de 'ernstige' onvolkomenheid gaat het om het wapen- en munitiebeheer. Het departement weet niet hoeveel materieel precies aanwezig is. Het gaat daarbij ook om gevoelig materieel als wapens, munitie en cryptoapparatuur waarmee berichten worden versleuteld.
Uit een steekproef onder facturen onder de 500 euro, blijkt dat een kwart onduidelijk is. Hiervan blijkt niet of er een bestelling is gedaan en of het product werkelijk is geleverd. Op deze manier is maandelijks van 2,5 miljoen euro niet duidelijk of betaling nodig was.
De Rekenkamer wijt deze problemen aan onervaren en onkundige medewerkers en personeel dat zich niet aan de procedures houdt. Overigens wijst het instituut erop dat de afgelopen jaren veel ervaren mensen zijn weggereorganiseerd en wegbezuinigd.
De minister van Defensie erkent de problemen met het beheer en wil de oorzaken nader onderzoeken en de regels aanscherpen. Ook wil Defensie investeren in de kwaliteit van haar medewerkers en de bezetting op peil houden.