Van Niekerk geen atleet van het jaar, Bolt wint

Wereldatletiekfederatie IAAF heeft Wayde van Niekerk verrassend genoeg niet uitgeroepen tot atleet van het jaar. De Zuid-Afrikaan schreef op de Olympische Spelen geschiedenis door op de 400 meter Michael Johnsons legendarische wereldrecord te verbreken en in 43,03 seconden goud te winnen - algemeen erkend als een van de beste sportprestaties van de laatste jaren.

Daarnaast dook Van Niekerk op de 100 meter onder de tien seconden, waarmee hij vroeg in het seizoen ook al historie schreef. Hij werd namelijk de eerste en tot nu toe enige mens ooit die de 100 meter in minder dan 10 seconden liep, de 200 meter in minder dan 20 seconden aflegde en minder dan 44 seconden nodig had voor de 400 meter.

Het was allemaal echter niet genoeg voor Van Niekerk om Usain Bolt te verslaan. De Jamaicaanse sprinter kwam gedurende het seizoen bij een handvol wedstrijden in actie, maar pakte op de Olympische Spelen in Rio goud op de 100, 200 en 4x100 meter. Het was voldoende om voor de zesde keer verkozen te worden tot atleet van het jaar.

Bij de vrouwen ging de titel naar Almaz Ayana. De Ethiopische verloor slechts één wedstrijd: de olympische 5000 meter, waarop ze brons pakte. Eerder maakte ze al enorme indruk door op de Spelen olympisch goud te winnen op de 10.000 meter in een dik nieuw wereldrecord.