Oost-Europa: immigratie of geen brexit-deal
Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije voelen er niets voor om Groot-Brittannië een overeenkomst toe te staan waarbij het vrije verkeer van personen wordt beperkt. De Slowaakse premier Robert Fico zegt volgens de BBC dat de landen zich hard zullen opstellen bij de onderhandelingen.
Deze zogenaamde Visegrad Groep-landen willen niet dat hun burgers na de brexit als tweederangsburgers worden behandeld. Polen haalde onlangs India in als het land van herkomst waar de meeste inwoners van Groot-Brittannië vandaan komen die niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geboren.
In juni stemde 52 procent van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Naar verluidt was immigratie de belangrijkse reden voor stemmers om voor brexit te kiezen.
Beperking van het vrije verkeer van personen is dus het belangrijkste dat de regering van premier Theresa May zal moeten binnenhalen in de onderhandelingen, die naar verwachting begin volgend jaar zullen starten. Tegelijk wil het land toegang houden tot de interne EU-markt.
Maar voor de EU zijn de vrije markt en het vrije verkeer van personen twee peilers van hetzelfde gebouw. Zo moeten bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland vrij personenverkeer toestaan in ruil voor die vrije markt, zonder dat ze lid zijn van de EU.
Voor het VK is vooral het behoud van de zogeheten passporting rights van belang, waarmee Britse financiële instellingen binnen de EU mogen opereren. Verlies daarvan zou een grote aderlating voor de Londense city zijn.
De uiteidenlijke EU-scheidingsdeal moet door alle overige 27 lidstaten worden goedgekeurd.
Visegrad Group of EU states 'could veto Brexit deal' https://t.co/lPbGi5AzCB
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 17, 2016