Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit

Het bestuur van het Europees Parlement heeft drie onderhandelaars in beeld om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te overzien. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die de liberale fractie in het parlement leidt, wordt de hoofdonderhandelaar. De benoeming wordt naar verwachting volgende week donderdag in Straatsburg formeel bezegeld, zei een woordvoerder van Verhofstadt donderdag.

Namens de Europese Raad van regeringsleiders werd eerder al de Belgische diplomaat Didier Seeuws aangesteld. Hij was eerder woordvoerder van Verhofstadt. De Europese Commissie schoof de Fransman Michel Barnier naar voren als onderhandelaar.

Alle drie de Europese instellingen moeten goedkeuring geven aan de afspraken die worden gemaakt over het Britse vertrek uit de EU. De onderhandelingen daarover kunnen echter pas van start gaan als de Britten artikel 50 van het Europese verdrag in werking stellen. Dat gebeurt pas volgend jaar. volgens het verdrag mogen de onderhandelingen maximaal twee jaar duren.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, was donderdag op bezoek bij de Britse premier Theresa May. Hij riep haar op het uittredingsproces zo snel mogelijk te laten beginnen. Dat is volgens hem in het belang van iedereen. Tusk hoopt dat de banden tussen de EU en Londen 'zo nauw mogelijk' blijven.

Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit
Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit (Foto: ANP)