Grote zorgen over persvrijheid Turkije

De EU heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die "brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar", twitterde eurocommissaris Johannes Hahn.

De mediagroep werd vrijdag onder curatele van de regering gesteld en de hoofdredacteur is ontslagen. Voorzitter Martin Schulz van het Europarlement noemde de overname van Zaman op Twitter "weer een nieuwe klap voor de persvrijheid". Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Het kantoor van de grootste krant in Turkije werd onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van lezers binnengevallen door de politie. Eerder had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de voor de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank zich laten gebruiken als politiek instrument.

Verenigde Staten
Ook de VS heeft bezorgd gereageerd. "We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters", liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

"Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid", aldus het departement. "Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd."

Zusterkrant
Ook de Nederlandse zusterkrant Zaman Vandaag roept de EU op om de zaak aan de kaak te stellen, bij voorkeur komende maandag als de EU-leiders en de Turkse premier Davutoglu spreken over het vluchtelingenprobleem.

"Als de EU en de wereld niet reageren, dan gaat de ene na de andere kritische krant of zender uit de lucht", vreest hoofdredacteur Mehmet Cerit. "Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet. De mainstream media durven niet te schrijven over de inval bij Zaman. Er zijn dus 80 miljoen Turken die er niets van hebben meegekregen", aldus Cerit.

Plan B
Hij is wel overtuigd dat zijn Turkse collega's zich niet laten muilkorven. "Ze hebben een plan B en zijn vastbesloten door te gaan met kritisch berichten over Erdogan. Het duurt een paar dagen of een paar weken, maar dan komen ze weer, via internet of sociale media."

Cerit noemt Zaman Vandaag een krant die wordt gemaakt door progressieve gematigde moslims. Hij heeft een kleine 10.000 abonnees, van wie de helft de Turkstalige versie leest en de andere helft de Nederlandstalige. Zaman Vandaag wisselde tot de overname kopij uit met de Turkse krant. 

'EU moet persvrijheid Turkije aankaarten'
Grote zorgen over persvrijheid Turkije (Foto: ANP)