Paul Rabbering moest wennen aan aandacht

3FM-dj Paul Rabbering zit deze week voor de derde keer in zijn carrière opgesloten in het Glazen Huis. Na vijf dagen niet eten en bijna non-stop radio maken, banjert de radioman woensdag nog opvallend energiek door de doorzichtige studio op het Pancratiusplein in Heerlen. "Voor het eerst ben ik niet meer totaal verlamd door alle aandacht. Ik kan er nu eindelijk echt van genieten."

In 2008 (Breda) en 2013 (Leeuwarden) zat hij ook voor de jaarlijkse goededoelenactie Serious Request in 'het huis', maar dat ging hem destijds een stuk minder makkelijk af. "Ik had heel veel moeite met dat constant in de schijnwerpers staan en doorlopend bekeken worden. Vooral de eerste keer vond ik dat heel moeilijk. In Breda durfde ik het publiek voor het Glazen Huis amper aan te kijken."

"Ik blijf toch een jongen van de radio", verontschuldigt hij zich. "Ik hou niet zo van de voorgrond." Maar inmiddels heeft hij zijn draai in de spotlights gevonden. "Deze keer heb ik me voorgenomen er gewoon helemaal voor te gaan. Niet meer weg te kruipen, maar alle aandacht te omarmen. Mensen staan soms uren in de rij om geld te doneren, natuurlijk willen ze dan even aandacht of op de foto."

Gemotiveerd
Rabbering is ditmaal ook extra gemotiveerd. In aanloop naar de actie reisde hij eerder dit jaar met het Rode Kruis naar Syrië, een van de conflictgebieden waarvoor 3FM met Serious Request 2015 geld inzamelt om jongeren een toekomst te bieden. "Eerder had ik natuurlijk ook een duidelijk beeld bij het doel van de actie, maar nu heb ik elke dag, elk uur concrete gezichten voor me. Jonge mensen die ik zelf heb gesproken. Voor hen doe ik dit, dat houdt me gaande."

Heel even twijfelde hij, toen hij hoorde dat hij met het Rode Kruis naar Syrië zou gaan. "Holy fuck, daar worden mensen onthoofd", dacht ik. "Ben ik daar wel veilig?" De 3FM-dj belde de hulporganisatie om hem exact uit de doeken te doen wat hem daar te wachten stond. "Geen gladde verhalen, gewoon de waarheid. Nou, die kreeg ik. En daarna dachten ze dat ik niet meer mee zou gaan. Maar het was juist een extra motivatie. Op veel plekken is nog vooral noodhulp nodig, maar in andere steden en dorpen wordt inmiddels niet meer gevochten en is grote behoefte aan zaken als scholing. Daar zetten wij ons nu keihard voor in."

Helpen
Na de reis voelt hij zich er persoonlijk verantwoordelijk voor van de actie een groot succes te maken. "Ik realiseer me heel goed dat ik niet alle oorlogen of alle armoede de wereld uit krijg, maar ik kan wel mensen helpen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe dat gebeurt."

Met nog ruim 24 uur te gaan voordat de dj's donderdagavond de mobiele studio weer uit mogen, probeert Rabbering heel hard niet te denken aan alles wat hij tijdens zijn opsluiting heeft moeten missen. "Ik sta mezelf niet toe te veel te zwelgen in hoeveel zin ik heb in eten, of om mijn vriendin weer te zien. Ik heb haar wel net ge-sms't dat ik morgenavond zalm met roomkaas wil eten. Op zo'n toastje met tuinkruiden. Ik heb ook enorm zin in pizza, maar dat kan echt niet na zes dagen niet eten. Rustig aan weer opbouwen. Eerst een toastje. En een dikke knuffel."

Paul Rabbering moest wennen aan aandacht
Paul Rabbering moest wennen aan aandacht (Foto: BuzzE)