Serious Request helpt duizenden meisjes

Het Rode Kruis heeft dit jaar duizenden vrouwen en meisjes kunnen helpen die te maken kregen met seksueel geweld in conflictgebieden. 3FM-dj Giel Beelen presenteerde maandag de eerste resultaten van de hulp die dankzij Serious Request mogelijk werd.

Het Rode Kruis heeft dit jaar in Colombia, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Zuid-Sudan getroffen vrouwen en meisjes geholpen met de opvang, de medische zorg en het opbouwen van hun toekomst. De organisatie deed dat met geld dat is ingezameld tijdens Serious Request, met als hoogtepunt het Glazen Huis, waarin drie dj's zich een paar dagen laten opsluiten, 24 uur per dag radio maken en niet eten.

Van het geld zijn in de drie landen zorginstellingen geholpen, is medisch personeel getraind en zijn behandelingen uitgevoerd en gefinancierd. Zo zijn in de DRC 851 slachtoffers van seksueel geweld medisch geholpen.

Opbouwen van toekomst
Verder is psychologische hulp mogelijk gemaakt, zijn luisterhuizen (waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen) gebouwd of hersteld en hebben vrouwen en meisjes voedsel, gereedschap en zaden gekregen om te helpen bij het opbouwen van een toekomst. Bovendien zijn bijna honderdduizend mensen bereikt met bewustwording- en informatiecampagnes om seksueel geweld of andere vormen van misbruik tegen te gaan

Deze benefietactie van 3FM bracht de afgelopen drie jaar telkens rond de 12 miljoen euro op. De hulpverlening om babysterfte (3FM Serious Request 2012) en kindersterfte door diarree (2013) terug te dringen is ook nog in volle gang.

Serious Request helpt duizenden meisjes
Serious Request helpt duizenden meisjes (Foto: ANP)