Stroetinga valt in ploegachtervolging

Het Nederlands mannenteam heeft zaterdag bij de eerste World Cup schaatsen in Calgary een pijnlijke bijrol vervuld op de ploegachtervolging. De gelegenheidsformatie van bondscoach Geert Kuiper schakelde in de laatste rit tegen Zuid-Korea zichzelf al in de beginfase uit.

Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries gingen voor Arjan Stroetinga te snel van start. In een poging om in het juiste ritme te komen, ging de wereldkampioen op de massastart onderuit. Daarmee was voor het trio van Oranje de race voorbij.

Nederland is op de ploegachtervolging olympisch en wereldkampioen. Kopman Sven Kramer meldde zich voor de wedstrijd in Calgary af. Hij geeft vooralsnog de voorkeur aan de individuele afstanden. Jorrit Bergsma kiest ook vooralsnog voor een andere weg. Gangmaker Koen Verweij, die dit seizoen door fysieke problemen voorlopig nog niet in actie komt. was voor Kuiper evenmin beschikbaar. Wouter olde Heuvel trok zich in Calgary terug vanwege een blessure. Daardoor kreeg Stroetinga een kans, die hij echter niet verzilverde.

Canada pakte goud, gevolgd door Zuid-Korea en Italië.

Stroetinga valt in ploegachtervolging
Stroetinga valt in ploegachtervolging (Foto: ANP)