Alsnog salaris voor hoogbejaarde Nederlands-Indië-gangers

Er is een akkoord bereikt over de zogeheten backpay-kwestie: de niet uitbetaalde salarissen van ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Ze kregen destijds geen geld omdat er geen sprake meer was van Nederlands gezag. Per persoon wordt 25.000 euro netto uitgekeerd.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en het Indisch Platform zijn het eens geworden over de financiële regeling voor de betrokkenen die nu, ruim zeventig jaar later, nog in leven zijn. In totaal zijn dat er zo'n 1100.

Van Rijn: "Met deze regeling trachten we tegemoet te komen aan de onvrede in de Indische gemeenschap door het ontbreken van een oplossing voor de backpay. De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst".

Impasse
Het Indisch Platform laat bij monde van voorzitter Silfraire Delhaye weten: "Deze stap die we samen zetten, stelt ons in de gelegenheid om zo snel mogelijk de mensen te helpen die al meer dan zeventig jaar wachten op hun salaris. Staatssecretaris Martin van Rijn doorbreekt hierin een zeventig jaar durende impasse. We zijn hier content mee."

Het Indisch Platform en Van Rijn praten nog verder over de precieze uitwerking van de regeling. Het is de bedoeling om de rechthebbenden, de meesten zijn ouder dan negentig jaar, zo min mogelijk te belasten en zo snel mogelijk te helpen.

Open zenuw
De kwestie heeft decennialang gespeeld. De militairen en ambtenaren in dienst van het Nederlandsch-Indisch Gouvernement kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Japanse bezetting geen loon uitbetaald. Later achtte Nederland zich juridisch niet verplicht om de achterstallige salarissen uit te keren van onder anderen de KNIL-militairen die jarenlang in Japanse krijgsgevangenschap hadden gezeten.

De backpay-kwestie is al die jaren een open zenuw gebleven binnen de Indische gemeenschap.

Doorbraak in Indische 'backpay-kwestie'
Alsnog salaris voor hoogbejaarde Nederlands-Indië-gangers (Foto: ANP)