Luuk De Jong hekelt Braamhaar en baalt van 'muiterij' Locadia

De woede van PSV richtte zich zaterdag na het gelijkspel tegen sc Heerenveen (1-1) op scheidsrechter Eric Braamhaar. Die wees kort na rust naar de stip, toen Davy Pröpper bij een Friese hoekschop Jerry St. Juste vastpakte.

Aan de andere kant smeekte Luuk de Jong in vergelijkbare situaties twee keer voor niets om een strafschop. "Als je consequent bent, moet je ze aan beide kanten geven", mopperde de aanvoerder van PSV. Trainer Phillip Cocu keek de herhaling van de drie momenten een paar keer terug en trok dezelfde conclusie. "Het was een strafschop voor Heerenveen, maar dan moet je 'm aan de andere kant ook geven."

Terwijl Braamhaar in de catacomben van het Abe Lenstra-stadion voorbij liep, gaf De Jong zijn frustraties de vrije loop. "Ik snap echt niet waarom zij een penalty krijgen voor vasthouden, terwijl wij ook de hele dag worden vastgehouden. Ze zijn op zoek naar die kleine dingetjes om een doelpunt te maken en krijgen dan voor zo'n situatie nog een strafschop ook. Dat is frustrerend." Scheidsrechter Braamhaar bekende na het terugzien van de tv-beelden dat hij de bal één keer op de stip had moeten leggen voor PSV.

De Jong baalde ook van de plotselinge afwezigheid van Jürgen Locadia bij PSV. De ontevreden reservespits kwam vrijdag niet opdagen voor de training en ontbrak daardoor een dag later in de selectie voor dit duel. "Het is een beslissing die Jürgen zelf heeft gemaakt, maar voor ons als spelersgroep is dat zeker niet fijn", zei de aanvoerder van PSV. "We hadden hem goed kunnen gebruiken."

Locadia (21) is de tweede keus voor trainer Phillip Cocu in de spits. De jeugdinternational uit Emmen ondertekende vorig jaar weliswaar een verbeterd en verlengd contract tot medio 2019, maar lijkt zich nu niet meer te kunnen schikken in zijn reserverol. "Jammer dat het zo loopt", aldus De Jong. "Maar wat kan ik er verder aan doen? De club moet hier consequenties uit trekken, daar ga ik niet over. Ik wil graag werken met jongens die er elke dag 100 procent voor willen gaan."

De Jong fungeert weliswaar als aanvoerder van de landskampioen, maar hij voelt zich niet geroepen zijn 'muitende' ploeggenoot tot de orde te roepen. "Nee, ik heb hem niet gebeld. Dat is aan de club."

Gefrustreerde De Jong hekelt Braamhaar
Gefrustreerde De Jong hekelt Braamhaar (Foto: ANP)