Euforie beurzen over Griekenland al voorbij

De euforie over Griekenland op de Europese aandelenmarkten leek dinsdag alweer bekoeld. Wel stonden de meeste belangrijke graadmeters met het einde van de handelsdag in zicht op lichte winst.

In Amsterdam stond de leidende AEX-index 0,6 procent hoger op 492,92 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 726,06 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent in de plus.

"De stoom begint een beetje uit de rally te raken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Het is volgens Smit nog maar de vraag of het Griekse parlement woensdag akkoord gaat met de voorwaarden van het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende land.

RELX
Sterkste stijger in de AEX was RELX, voorheen Reed Elsevier, met een winst van 2 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Onderaan stond het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 1,1 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 3,7 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD was bij de middelgrote fondsen de sterkste daler met een verlies van 2 procent.

Ballast Nedam
Ballast Nedam kreeg er 1,5 procent bij. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Rocket Internet ging in Frankfurt ruim 11 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa wil 550 miljoen euro ophalen via een converteerbare obligatielening. In Londen zakte de Britse detacheerder Michael Page 2,4 procent, na tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

De olieprijzen herstelden van de stevige verliezen die die ontstonden na het akkoord over de afbouw van de internationale sancties tegen olieproducent Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 52,23 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 57,44 dollar per vat. De euro was exact 1,10 dollar euro waard, tegen 1,1031 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.

Euforie beurzen over Griekenland al voorbij
Euforie beurzen over Griekenland al voorbij (Foto: ANP)