Jeugddetentie geëist voor doodsteken muzikant

Voor het doodsteken van een straatmuzikant moet een 17-jarige Zwollenaar twee jaar jeugddetentie ondergaan. Dat eist het Openbaar Ministerie. De fatale steekpartij vond in december plaats voor de deur van een supermarkt in Zwolle. 

Naast jeugddetentie eiste de officier van justitie ook drie jaar PIJ-maatregel, ook wel bekend als 'jeugd-tbs', zo meldde de advocaat van de familie maandag tijdens een schorsing. De zitting in de rechtbank in Zwolle is achter gesloten deuren omdat de verdachte minderjarig is. Nabestaanden en hun raadsman woonden de zitting wel bij.

De 54-jarige straatmuzikant was op de avond van 2 december net klaar om naar huis te gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Een omstander die tussenbeide sprong, werd ook geraakt. Die kwam ervan af met verwondingen. De Bulgaarse accordeonist bezweek later in het ziekenhuis. Honderden mensen liepen enkele dagen later mee in een stille tocht om de man te herdenken.

De 17-jarige jongen die terechtstaat woonde in een nabijgelegen instelling voor begeleid wonen. Twee jaar jeugddetentie is de maximale straf die een 17-jarige kan krijgen.