Ouders zangeres boos op Turkse media

De ouders van de neergeschoten zangeres Mutlu Kaya (19) zijn boos over de berichtgeving in de Turkse media. De anti-Koerdische en sexistische nieuwskoppen in de media vergroten hun leed.

Mutlu, die meedeed aan een talentenjacht op de Turkse tv, werd in het hoofd geschoten terwijl ze thuis was. Ze vecht voor haar leven op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis. De schietpartij speelde zich maandag af in Diyarbakır, een conservatieve provincie in het zuidoosten van Turkije, waar veel Koerden wonen.

Haar 26-jarige ex-vriend is als verdachte aangehouden. Hij ontkent dat hij heeft geschoten, maar heeft wel bevestigd dat hij tegen de deelname van Mutlu aan het tv-programma was. De vader van Mutlu beschrijft tegenover de BBC hoe de ex-vriend zijn dochter heeft neergeschoten. 'Hij had mijn dochter al drie of vier keer eerder lastiggevallen. Hij stond erop dat ze met hem zou trouwen. Ze was daar duidelijk over; ze wilde niet met hem trouwen.'

Nonsens
De zangeres was al eerder bedreigd vanwege haar deelname aan het tv-programma. Volgens mediabedrichten waren die bedreigingen afkomstig uit de stam waarvan haar vader lid is. Mutlu's vader ontkent dat. 'Ja, ik ben lid van een stam. Maar we doen niet aan die eerwraak-nonsens. Ik heb zelf mijn dochter voor school ingeschreven. We zijn bekwaam en we zijn een familie die gelooft in de democratie. Welke vader zou zijn dochter zoiets aandoen? Ik ben trots op haar.'

Ook de moeder van Mutlu is boos over de berichtgeving die eerwraak en betrokkenheid van de stam suggereert. Tegen de website Jinha zei ze: 'Dit soort verdachtmakingen komen voort uit het feit dat mijn dochter aan de zangwedstrijd meedeed en dat wij Koerden zijn. Ik ben boos op mensen die deze verdachtmakingen de wereld in helpen.' Haar dochter deed aan de talentenjacht mee omdat ze haar familie financieel vooruit wilde helpen.