Koppensnellers gezocht

Saoedi-Arabië heeft het momenteel zo druk met het uitdelen van doodstraffen dat ze personeel tekort komen. De betreffende vacature werd op de site van de Saoedische overheid geplaatst, momenteel zijn ze op zoek naar acht beulen.

Hoewel het land in 2014 nog de derde plaats (na China en Iran) haalde op de lijst van meeste executies, lijken ze dit jaar een gooi te willen doen naar de toppositie. Volgens Human Rights Watch is afgelopen zondag de 85e ter dood veroordeelde publiekelijk onthoofd. Ter vergelijking; in 2014 bleef de teller op 88 uitgevoerde executies hangen.

Waarom het aantal zo explosief is gestegen willen de autoriteiten niet bekend maken. Speculanten zeggen dat het komt omdat er meer rechters zijn aangewezen om de achterstand in rechtszaken weg te werken. Het zou ook te maken kunnen hebben met de steeds hoger oplopende spanningen in de regio.

Ondanks de grote verantwoordelijkheid en een mogelijk schuldgevoel betaalt het niet erg genereus. Als beul wordt je ingeschaald als 'religieus ambtenaar' en kom je in de laagste salarisschijf terecht. Een opleiding is niet nodig en je zal naast de executies ook andere taken krijgen zoals het uitvoeren van amputaties voor lichtere vergrijpen.

Foto tijdens protest tegen executies
Foto tijdens protest tégen executies