Rotterdam rouwt en viert 75 jaar na bommen

Rotterdam herdenkt vanaf dit voorjaar ruim een jaar lang het bombardement en de wederopbouw van de stad. Voor dit themajaar stelt het stadsbestuur 2,7 miljoen euro beschikbaar.

De periode van het herdenken en vieren bestaat uit drie delen: het bombardement op Rotterdam, de wederopbouw en de toekomst van de stad. In die volgorde worden het hele jaar door tal van evenementen gehouden. Vanaf 30 april tot en met 25 oktober vindt in de voormalige onderzeebootloods op het RDM-terrein in Heijplaat de expositie De Aanval plaats.

Deze tentoonstelling gaat over de vijf dagen durende strijd om Rotterdam. Die wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van grote projecties, persoonlijke verhalen en onder meer de komst van een Heinkel-bommenwerper. Toestellen van dit type verwoestten de stad in 1940. In de maand mei worden naast de reguliere herdenkingen extra activiteiten georganiseerd, zoals het herdenkingsconcert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Na de tentoonstelling De Aanval, ligt het accent op de viering van 75 jaar wederopbouw met als motto Rotterdam viert de stad. "Deze culturele manifestatie viert de stad en het elan van vandaag, kijkt terug naar de wederopbouwjaren en verkent de toekomst", aldus de organisatie. Daarna is er met openbare gesprekken veel aandacht voor de toekomst van Rotterdam. De debatten worden georganiseerd door culturele instellingen, particulieren initiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen.