Voetballer bedreigd met onthoofding
De voetbalsport, of wat daarvoor moet doorgaan, heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. De Belgische topper tussen Standard Luik en het Brusselse Anderlecht werd namelijk op tamelijk onsmakelijke wijze ontsierd door gedrochten die zichzelf supporters van Les Rouches plegen te noemen.
Steven Defour zal deze wedstrijd in ieder geval nooit meer vergeten. De speler keerde vorig jaar, na een afwezigheid van drie seizoenen, terug in de Belgische competitie. De Rode Duivel ging in 2011 van Standard naar FC Porto in Portugal. In 2014 tekende hij een contract voor de club uit de hoofdstad. En dat is schijnbaar uit den boze voor de calimero's uit Luik.
In plaats van de ogen te luiken, werd de voormalige held getrakteerd op beledigingen en dreigementen. De viaducten die de bus uit Brussel passeerde hing al vol met spandoeken met teksten als: 'DeHoer' en (bijzonder origineel) 'Judas'. Hiermee lichtelijk insinuerend dat de verdedigende middenvelder wellicht beter naar Standard had kunnen terugkomen.
Maar het klapstuk hing in Sclessin, het stadion van Standard zelf: Een enorme tekst op een nog veel enormer spandoek 'Rood of dood'. Begeleid door een bijzonder amateuristische tekening van een man die het afgehakte hoofd van Defour -nog bloedend- in zijn hand heeft. In de andere hand heeft de gemaskerde man (waar kennen we dat toch van?) iets dat het midden houdt tussen een zwaard en een machete.
Om het allemaal nog extra leuk te maken vond het sympathieke Luikse publiek het ook nog eens nodig om de voetballer continu allerlei verwensingen naar het hoofd te slingeren.
Had dit enige invloed op de prof? Ja, dat had dit zeker. Na een tumultueuze beginfase bedaarden de gemoederen een beetje. Iets later lag er een speler van de thuisclub geblesseerd op de grasmat, terwijl -en dat zal je altijd zien- Defour aan de bal was. Een ongeschreven voetbalwet zegt dan dat je de bal sportief uittikt, zodat de geblesseerde verzorgd kan worden.
In plaats van de bal een rustig over de zijlijn te schieten echter, ramde Defour de bal met een snelheid van ongeveer mach 3 de tribunes in. Tot overmaat van ramp beoordeelde de arbiter van dienst dit als een overtreding van de geplaagde speler en gaf hem zijn tweede gele kaart; rood dus. Want dat zijn nu eenmaal de regels.
Mede hierdoor won de thuisclub de topper. De Belgische voetbalbond gaat nog onderzoeken of er stappen mogelijk zijn tegen het gedrag van de roden.
Update.
De clubleiding van Standard is ook inmiddels wakker geschrokken. Na de commotie rond het spandoek heeft men besloten om het jachtseizoen te openen op de verantwoordelijken ervan. Tevens heeft de club afstand genomen van de tekst en de smakeloze afbeelding.
In een eerder stadium hadden de supporters een aanvraag ingediend om gigantisch spandoek te mogen ophangen. Daar werd toestemming aan verleend. Later bleek dat het ontwerp zoals dat de clubleiding was voorgeschoteld, fundamenteel afweek van de uiteindelijk versie.
"We kunnen spreken van een vertrouwensbreuk en zullen maatregelen nemen om de schuldigen te straffen en dergelijke zaken in de toekomst te vermijden", aldus een bobo van de club.
In de woorden van Rik de Saedeleer: "een scudraket!"