Riante beloning voor nieuwe topman Microsoft

De nieuwe topman van Microsoft, Satya Nadella, wordt riant beloond voor zijn werkzaamheden. De hoogste baas van het Amerikaanse softwareconcern kan op basis van zijn eerste jaar al rekenen op een aandelenpakket met een waarde van bijna tachtig miljoen dollar (bijna 65 miljoen euro). De aandeelhouders van Microsoft stemden woensdag in met de regeling.

De technologiereus draaide financieel een sterk jaar, waarbij aandelen meer dan dertig procent in waarde toenamen. Nadella mag zijn nieuwe aandelen overigens pas in 2019 verkopen. Hij krijgt dit jaar verder een basissalaris van circa 920.000 dollar, plus een bonus van 3,6 miljoen.

Microsoft is van plan om in de toekomst ook aandelen als beloning toe te kennen, zonder daar bepaalde prestatiedoeleinden aan te koppelen. Het feit dat de aandelen pas op termijn mogen worden verkocht en dus nog flink in waarde kunnen vermeerderen, is op zichzelf al een belangrijke stimulans, aldus het concern.

De in India geboren Nadella volgde in februari Steve Ballmer op als topman van 's werelds grootste softwarebedrijf. Aandeelhoudersadviseur Institutional Shareholder Services (ISS) uitte onlangs nog kritiek op de hoogte van zijn beloning.