Omstreden massamoordgame 'Hatred' niet op Steam

De controversiële shooter Hatred is gearriveerd op Steam Greenlight. Het is nu afwachten of er genoeg animo is voor de game om een release te krijgen op Steam.

Eerder dit jaar werd de game aangekondigd en deed veel stof doen opwaaien met een gameplaytrailer waarin te zien is dat de hoofdpersoon onschuldige en smekende mensen executeert, nietsvermoedende voorbijgangers aan flarden schiet en bosjes politieagenten neermaait. Met de aankondiging voor Steam Greenlight is ook een nieuwe trailer uitgebracht, die kun je hieronder bekijken.

Hatred wordt gemaakt met behulp van de Unreal-Engine van Epic Games. Laatstgenoemde distantieerde zich onlangs van het project, maar gaf aan dat de engine nu eenmaal door iedereen gebruikt kan en mag worden.

Website 'Fuck NO Video Games', die zich druk maakt over geweld, sex, discriminatie en andere voornamelijk non-issues, plaatste daarnaast recentelijk een bericht over de ontwikkelaars van de game, met enkele behoorlijke beschuldigingen. Zo zou het ontwikkelteam uit 'islamofobe neo-nazi's' bestaan. Enkele medewerkers uit het ontwikkelteam zouden banden hebben met of anderzijds geassocieerd worden met facistische/racistische/anti-homo-organisaties. Volgens de site is Hatred een 'genocidesimulator' met een 'white supremacist'-hoofdrolspeler die andersgekleurden afslacht. Hiervoor wordt verder overigens geen overtuigend bewijs geleverd.

De game zou in Q2 van 2015 uit moeten komen voor pc.

Update 15-12:

Er is ook nog een Kids React To. Fake natuurlijk, maar hilarisch nonetheless

Update 16-12:

Inmiddels heeft Valve de game alweer van het Steam Greenlight-programma afgehaald. Doug Lombardi, de marketingman van Valve, zegt er in een verklaring het volgende over: "Gebaseerd op wat we hebben gezien op Greenlight, zouden we deze game niet publiceren. Om die reden halen we de game uit het programma".

De Poolse ontwikkelaar van Hatred zegt in een reactie de keuze van Valve te respecteren, maar geeft ook aan dat dit geen enkele invloed heeft op het uitbrengen van de game. "De keuze van Valve zal geen enkele invloed hebben op de inhoud of gameplay van Hatred, en de release staat nog steeds gepland voor Q2 2015", aldus Creative Destruction.

Tenslotte geeft de ontwikkelstudio nog aan dat ze alleen maar meer gemotiveerd zijn geworden om de game aan de man te brengen, temeer vanwege de enorme hoeveelheid votes die ze in relatief korte tijd verkregen op Greenlight. Na slechts enkele uren had de game al 13.148 stemmen binnengehaald, waarmee het positie #7 behaalde op de Greenlight top 100-lijst.