20 jaar cel voor gifmoord op man

Ada S., de vrouw die één van haar mannen heeft vergiftigd, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. De rechtbank in Leeuwarden deed donderdag uitspraak in haar zaak. Voor de moord op een andere echtgenoot werd S. vrijgesproken.

De 52-jarige vrouw uit het Brabantse Vortum-Mullem heeft volgens de rechtbank haar man met een mengsel van giftige stoffen gedood. De familie van het slachtoffer kreeg argwaan toen de vrouw weinig emotie toonde na de dood van haar echtgenoot en snel financiële zaken wilde afhandelen.

Volgens de rechtbank is S. 'berekenend en planmatig te werk gegaan' toen zij voor de dood van haar tweede echtgenoot een valse levensverzekering opmaakte. Hoewel er geen direct bewijs is dat zij de stoffen toediende, vindt de rechtbank alle omstandigheden rond de dood voldoende om moord te bewijzen.

Haar man was gezond en had een aversie tegen medicijnen. In zijn lichaam werden resten van medicatie en giftige stoffen aangetroffen. S. zocht voor de dood van haar man ook een aantal keer op haar computer naar stoffen en de dodelijke werking daarvan.

Het OM eiste eerder twintig jaar en tbs tegen de vrouw. De rechtbank legt geen tbs op omdat psychiaters zich onthielden van een advies over deze maatregel.