'Defensie wist al jaren van gevaren chroomverf'
Defensie wist al in in 1987 dat personeel in werkplaatsen onvoldoende beschermd werd tegen kankerverwekkende stoffen als chroom-6. Toch werden pas elf jaar later maatregelen genomen om medewerkers te beschermen. Dat meldt de NOS donderdag op basis van documenten waarop de redactie de hand heeft weten te leggen.
Uit de documenten blijkt dat de Arbeidsinspectie al in 1987 een onderzoek aankondigde naar chromaathoudende stoffen op vliegbasis Twenthe. Vijf jaar later schreef de inspectie in een proces-verbaal dat sprake was van 'verboden handelingen' in de spuithangar van de vliegbasis in Enschede. Ook op het ministerie in De Haag was dat volgens de NOS bekend.
De commandant van de vliegbasis zei in 1995 dat 'het aantal werknemers dat wordt blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen niet groter mag zijn dan strikt noodzakelijk'. De legerleiding lijkt daarmee het gezondheidsrisico in te calculeren. Het duurde tot 1998 tot werd ingegrepen en de Tweede Kamer werd geïnformeerd Aanleiding was de verbouwing op vliegbasis Twenthe, waarbij aan het licht kwam dat personeel onbeschermd werkte in een hangar met hoge concentraties kankerverwekkende stoffen.
Dat onveilig werd omgegaan met gevaarlijke stoffen was al bekend. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) kondigde eerder al een onderzoek aan naar het gebruik van chroomhoudende verf. Honderden oud-werknemers zeggen ziek te zijn geworden door het werken met de verf.